Vid 07.30-tiden i går morse upptäckte personalen att två av Kolmårdens elva vargar inte längre fanns kvar i sitt hägn. Enligt Mats Höggren, som är djurchef för Kolmårdens djurpark, hade de båda vargarna observerats i Timmergata ett par kilometer från djurparken på morgonen.
En av vargarna sågs i samma område även vid lunchtid. Hans Lindell var på väg hem till Nyköping och tog vägen över Kolmården när han plötsligt fick syn på vargen ute på ett öppet fält.
- Jag såg ett djur ute på fältet och tyckte att det såg ut som en varg. Den sprang utefter vägen, ungefär 100 meter ute på fältet.
Vid den tidpunkten visste inte Hans Lindell att två vargar hade rymt från djurparken. Han trodde att det var en vild varg.
- Jag körde sakta och tog fram min digitalkamera. Jag kunde iaktta vargen i minst fem minuter.
Varghannarna, som föddes i maj förra året och väger knappt 40 kilo, vistades i ett eget hägn, eftersom de så sent som för fjorton dagar sedan kom till Kolmården från Skånes djurpark. De hade hämtats till Kolmården för att ingå i ett avelsprojekt tillsammans med ett par vargar som ska hämtas från djurparken i Riga.
Under natten mot onsdag grävde de båda varghannarna sig någon meter under Gunnebostängslet och fick upp ett tillräckligt stort hål för att smita ut från hägnet.
Stängslet var nedvikt i marken just för att ingen varg skulle kunna komma under eltrådarna och gräva sig ut. Mats Höggren påpekar att stängslet är godkänt av länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet.
- En sådan här rymning har aldrig tidigare hänt i Kolmårdens historia. Vi får dra lärdomar av detta. Att det händer är inte acceptabelt och mycket olyckligt, säger han.
Att våren kommit så långt att spårsnön försvunnit även från skogarna runt Kolmården försvårar eftersökandet av vargarna.
- Vi hoppas att personer som bor i trakten ska få syn på dem och larma polisen, som sedan kontaktar oss, säger Mats Höggren.
Bengt Röken, chefveterinär på djurparken, spanade från en bil vid fältet där den senaste iakttagelsen gjordes. Bredvid sig i bilen hade han två gevär; en älgstudsare och ett injektionsgevär som används för att söva djur.
- Vi måste ha en jäkla tur om vi ska lyckas hitta dem eftersom de rör sig mycket. Jag tror att vargarna är ganska vilsekomna ute i naturen.
Enligt Bengt Röken är det svårt att veta hur de två rymlingarna beter sig.
- Det finns inga djur som lär sig så snabbt av sina misstag. De här vargarna är bröder och hittar de varandra så håller de nog ihop.
Kolmården anmälde vargarnas försvinnande till både Naturvårdsverket och länsstyrelsen under onsdagsmorgonen. De besked man fick därifrån var att vargarna inte får finnas kvar i östgötaskogen.
- I första hand kommer de att fångas med bedövningsskott, men i värsta fall kommer vi att behöva avliva dem genom att skjuta dem eftersom de inte får finnas kvar i skogen, säger Mats Höggren.
Han bedömer inte att de är farliga för allmänheten.
- Det här är två naiva ungvargar som kommer att vara ganska skygga.
De boende i området tog gårdagens uppståndelse med lugn. Elin Schenström bor alldeles i närheten av det fält där en av vargarna sågs. När Corren träffade henne på eftermiddagen var hon, tillsammans med barnen Ottilia och Siri, på väg att hämta posten.
- Jag känner mig inte rädd. Men det är klart att man tittar lite extra när man vet att det finns varg i området.
Elin Schenström fick veta att vargarna hade rymt när en kompis i Göteborg ringde.
- Hon hade läst på Göteborgs-Postens hemsida och frågade om jag hade sett någon varg.
Sedan mitten på februari finns ett par vilda vargar i gränstrakterna mellan Östergötland, Närke och Sörmland.
- Men jag tror inte att dessa ungvargar lockas ens av en löpande vargtik om de skulle stöta på någon sådan. Dessa hanar är bara tio månader och inte könsmogna ännu, säger Mats Höggren.
Länsstyrelsen avvaktar än så länge hur det går med infångandet av vargrymlingarna.
- Det här är först och främst en fråga för djurparken. Jag är förvånad över att vargvalparna lyckades ta sig ut. Däremot är jag övertygad om att personalen klarar av att mata dem tillbaka till djurparken och lyckas fånga dem levande med hjälp av bedövningspilar, säger Thomas Modin, som är rovdjursansvarig handläggare på länsstyrelsen.
- Kött kommer att vara det enda vi kan locka med. I morgon (läs i dag) ska vi börja med det och hoppas att de är kvar i närheten, säger Bengt Röken.
Den senaste iakttagelsen av en av vargarna gjordes i går klockan 16.20. Då var den alldeles i närheten av djurparken.
Bengt Röken, chefveterinär på djurparken, hoppas att vargarna är kvar i närheten i dag.