Under torsdagens seminariedag om klimathotet har Kolmårdskyrkan bland annat besök av doktor Nafisa DSousa. Hon är klimatexpert och mycket kunnig i hur de fattiga delarna av världen påverkas av klimatförändringar som blir en följd av människors miljöförstöring. Seminariet i Kolmården är en del i det som kallas Kyrkornas globala vecka. Denna vecka innebär att kyrkor, samfund och organisationer i hela Sverige tillsammans diskuterar rättvisefrågan och klimathotet.
Doktor DSousa berättar att det är vi, i de rika delarna av världen, som måste hjälpa till för att hindra klimathotet. De översvämningar och kraftiga regn, respektive kraftig torka som kommer av klimatet i förändring utgör en fara för många människor. Helst då många i andra länder bor precis invid vattnet och riskerar att få sina hem och sitt leverne förstört. DSousa visar bilder samtidigt som hon förklarar att folket i vissa delar av Indien är vana vid översvämningar och vid hur de ska hantera dem. Men det finns också en hel del människor som inte är vana och som far mycket illa av konsekvenserna. Eftersom man heller inte kan förutse när en översvämning, torka eller kraftiga regn ska ske så blir det också väldigt svårt att odla grödor.
- Det gör att priserna på exempelvis ris blir väldigt höga, säger hon.
DSousa betonar att man inte bara ska se klimathotet som ett problem för miljön utan också som ett problem för människor och utveckling. Länder som Indien har inte de resurser som krävs för att kunna använda exempelvis miljövänlig el, utan måste förlita sig på fossila bränslen. DSousa berättar att det inte hjälper att bara skänka pengar till de fattiga delarna av världen utan att det finns bättre sätt att hjälpa till.
- Det är att till exempel stödja utvecklingen av alternativa former av energi, som till exempel solkraft, i Indien, säger hon.
Med på seminariet är nio elever från Platenskolan i Motala. De läser natur med inriktning på just ekonomi och miljö och tycker att dagen hittills varit lärorik. Oscar Willén berättar att han tycker det är mest intressant att lyssna till de olika föreläsarnas synpunkter på vad man kan göra åt problemet. Men eleverna själva har också en del egna idéer.
- Det är ju småsaker som att inte åka bil lika mycket, säger Kristofer Bergmar.
- En bil kanske inte påverkar. Men i det stora hela gör det ju det eftersom det är så många som åker bil, fyller Gustav Ström i.