Wildfires öde ska nu avgöras

Berg- och dalbanan Wildfire måste förklaras olovlig och hela rättsprocessen göras om från början. Det hävdade bergbanans motståndare i rättssalen under tisdagen. Kolmården AB hävdade att bygglovet är en självklarhet och ska gälla.

Foto:

Kolmården2016-08-16 19:09

Videon är inte längre tillgänglig

Rättssalen i Norrköpings tingsrätt fylldes på tisdagen av motståndare till berg- och dalbanan, företrädda av advokat Karin Dunér, och representanter för Kolmården och ägarbolaget Parks and resorts som företräddes av advokat Mårten Tagaeus. Mark- och miljööverdomstolens jurister fick höra parternas argumentation i konflikten.

Wildfire ska förklaras som olovlig och hela rättsprocessen måste tas om, hävdade motståndarna. Ett jättebygge som Wildfire kan inte godkännas i ett vanligt bygglov så som Norrköpings kommun har gjort, det strider mot svensk lag och EU-rätt eftersom bygget får så stor inverkan på omgivningen och miljön, anser de.

– Det är uppenbart att bergbanan har en så betydande miljöpåverkan, hävdade advokat Karin Dunér.

Kolmården AB å sin sida argumenterade för att EU-direktiv inte alls hindrar bergbanans existens och ifrågasatte om inverkan på omgivningen ens måste beaktas.

De fångna djurens påverkan är en annan konfliktpunkt. Motståndarna hävdar att Kolmårdens djurpark inte har kunnat bevisa att djurparksdjuren inte plågas av slammer och skrik från Wildfire. Kolmården AB underströk att länsstyrelsen gjort tillsyn och kommit fram till att djuren inte stressas. Men kunde inte ge svar på om Wildfire körts med levande människor i vagnarna på tillsynsdagen.

Ett stort antal skrivelser och rapporter har lämnats till domstolen av båda parter. På morgonen före förhandlingen gav Kolmården AB in ännu en, en ljudmätning. Sen lämning berodde på semestertider, hävdade bolaget men fick mothugg av Sven Karlsson, en av de klagande.

– Mätningen kom till på initiativ från mig efter att jag ringt djurparken och frågade efter uppgifterna, hävdade han.

Parterna strider om huruvida ljuden från Wildfire är för höga för ett naturområde som Kolmårdenskogarna. De bråkar också om ifall hotade arter som pilgrimsfalk, berguv och hasselsnok tar skada. Flera sakkunniga var kallade för att vittna om sina bedömningar. Kolmårdens experter konstaterar att hasselsnok finns i området men inte övervintrar där, och att berguv-revir ligger så långt bort som skyddsdirektiv kräver.

Motståndarsidan menar att utredningen om berguven är ofullkomlig, och pekar på att det aldrig utretts om hasselsnok övervintrar på området eller ej. ”Anmärkningsvärt”, ansåg Leif Lithander, specialist på däggdjur vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Ägarbolagets koncernchef Christer Fogelmarck talade inför rätten och hävdade att parken måste bygga nyheter varje år.

– Arbetstillfällen står på spel, uppgav han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om