Digitalisering är det stora temat på Industridagen som hålls på Saab på måndagen. Statsminister Stefan Löfven (S) är en av besökarna tillsammans med andra rikspolitiker och företrädare för stora industrier. Därtill finns också flera forskare och representanter arbetsgivar- och fackorganisationer samt forskare på plats. Under ett pass finns det möjlighet för besökarna att lyssna på olika ”digitaliseringsspår”, olika snabbseminarier om digitalisering. Där kan de träffa Selma och Beata.

Och vad ska du berätta om?

– Jag är ju den som tillsammans med min generation ska driva den här framtiden. Därför är det bra att jag får vara där, säger Selma Rosenbaum.

Artikelbild

| Gillar industri. 16-åriga Beata Holmlid har fått en annan bild av industrin, bland annat efter att ha deltagit i East Sweden hack. På måndagen håller hon seminarium på nationella industridagen på Saab.

Hon går i högstadiet på Berzeliusskolan och under två somrar hon har deltagit i det programmeringsläger, Coder Dojo, som arrangeras i Science Mjärdevi park.

–  Det ska bli jätte-jättekul att få vara med, det är ju ett väldigt viktigt ämne. Och väldigt många intelligenta personer på plats. Jag har programmerat spel och byggt en hemsida på Coder dojo. Jag tror att digitaliseringen och robotisering är bra för samhället. Det kan hjälpa många, om den görs på rätt sätt.

Vad är du rädd för?

– Att mäktiga människor tar överhanden och använder robotarna till något dåligt.

Beata Holmlid är 16 år och studerar teater på estetiska programmet på de Geer-gymnasiet i Norrköping. Hon deltog i East Sweden Hackathon förra året och hon har även praoat hos Mjärdevi-vd:n Lena Miranda.

– Allt det har gjort att jag har lärt mig att se på industrin på ett mer nyanserat sätt. Den fungerar inte som på 1950-talet. Det finns massor av småföretag som utvecklar och förverkligar sina egna idéer för att förenkla vardagen för människor. Det ska jag prata om, säger hon.