Kraftig besöksminskning hotar anslagen

Massor med folk. Men alldeles för få besökare. Många lockas till Tåkern en fin höstsöndag, men in i Naturum kommer de inte. Och då räknas de inte.

Kjell Antonsson och Malin Granlund Feldt har jobbat på Naturum Tåkern, som invigdes 2012 och hade massor med besökare då.

Kjell Antonsson och Malin Granlund Feldt har jobbat på Naturum Tåkern, som invigdes 2012 och hade massor med besökare då.

Foto: Susanne Hasselqvist

Tåkern2019-10-14 09:35

– Vi önskar oss förstås fler besökare, säger Malin Granlund Feldt på Naturum Tåkern. Det är roligt att många kommer till Tåkern, men kommer de inte in i Naturumbyggnaden så sjunker besökssiffrorna. Och de är en av faktorerna som ligger till grund för de anslag vi får till verksamheten.

När Naturum Tåkern invigdes 2012 av kungen själv, då var intresset för den nya "vassaste" byggnaden jättestort. Över 80 000 besökare kom, och den siffran har hållit sig genom åren. 

Tills nu. I år har hittills 48 000 besökare räknats in. Det kan bli ett par tusen till innan säsongen är över, men det är en rejäl minskning på över 35 procent.

– En plötslig minskning som vi inte riktigt kan förklara, säger Malin Granlund Feldt. Vi tycker ju att det är lika mycket folk i området som förr. Ett tag trodde vi att det var fel på besöksräknaren, men så är det inte.

– Kanske måste vi bli bättre på att marknadsföra oss.

Malin Granlund Feldt har varit med från starten i vassbyggnaden vid Tåkerns strand. Det har också Kjell Antonsson som just ska köra söndagens guidning om mossor. 

– Jag har tänkt att minskningen beror på att huset inte längre har nyhetens behag, säger han, och på att många skolklasser inte har råd att åka iväg på utflykt. Men det är ju inte någon brist på besökare i området, de kommer bara inte in.

Natur- och miljöfrågor står i fokus i dag, när ingen undgår klimatdebatten och när allt fler är medvetna om naturens läkande effekt på stressade nutidsmänniskor. 

– Intresset för naturen är lika stort som någonsin, säger Malin Granlund Feldt. Samtidigt ser vi också en annan utveckling. Det verkar som om fler och fler är väldigt främmande för naturen. Många vågar nästan inte gå ut i skogen.

Naturums uppdrag har inte blivit mindre betydelsefullt, säger hon.

– Vi ska visa naturens värden, och varför vi måste ta hand om den. Vi ska hjälpa människor att upptäcka den, och i vårt uppdrag ingår också att berätta om ekosystemtjänster – om alla de sätt vi människor har nytta av naturen.

Malin Granlund Feldt tror att Naturum måste satsa mer på uppsökande verksamhet.

– Om besökarna inte kommer in till oss, så måste vi gå ut till dem. 

Då behövs en utökning av bemanningen. I dag är det bara Malin som jobbar året runt. I april till september är Naturum öppet varje dag och då finns fler i huset. Nu är det bara helgöppet. I november stänger verksamheten för vintern.

Lekplatsen nära parkeringen lockar många besökare. De flesta hittar aldrig in i Naturumbyggnaden nere vid sjön.
Lekplatsen nära parkeringen lockar många besökare. De flesta hittar aldrig in i Naturumbyggnaden nere vid sjön.
Karta: Tåkern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!