De måste spara på dropparna

Fredrik Unehed tar ofta promenaden nerför backen till brunnen för att kolla nivån. Förra året fick han och grannarna vatten utkört av räddningstjänsten 26 gånger.

Sparsam. Gudrun Unehed berättar att de vant sig vid att snåla på vattnet.

Sparsam. Gudrun Unehed berättar att de vant sig vid att snåla på vattnet.

Foto: Sune Johansson

Kråkeryd2017-04-14 17:00

Fredrik och Gudrun Unehed bor i ett backigt landskap med underskön utsikt över Vättern, strax söder om Ödeshög. Det är bara ett problem. Vattnet sinar för de två bofasta hushållen plus några sommarbostäder som delar på brunnen. I juni förra året tog det slut helt. 26 gånger fick de ringa räddningstjänsten i Ödeshög under sommaren och hösten. Tankbilen kom och fyllde på 10 kubikmeter.

– Vi är väldigt tacksamma för att räddningstjänsten ställt upp, säger Fredrik Unehed.

Det har hänt tidigare att nivån i brunnen, som grävdes på tidigt 70-tal, har varierat. Han och de andra familjerna som är beroende av vattnet har lärt sig att spara. Men så illa som förra året har det inte varit.

– Vi har bestämt oss för att vi måste borra, men vi kommer inte att få det gjort förrän efter sommaren. Brunnsborrarna har lång kö.

Det kommer inte att fungera att borra en brunn. Fredrik och Gudrun borrade för bergvärme för en tid sedan, 160 meter djupt. Men vattnet man fann räcker bara till bergvärmeväxlaren. Det skulle inte duga till hushållsvatten.

I stället ska de borra ett borrhåll snett ner genom berget – under Kråkeryds naturreservat – och komma ut i Vättern, cirka fem meter under vattenytan. Vatten därifrån ska pumpas till den gamla brunnen. Ett reningsverk måste också installeras.

– Det är ett stort projekt. Och det kommer att kosta en hel del.

Men det kostar mycket pengar att få vatten utkört också. Förra året fick de boende ett specialpris, men nu har kommunen beslutat att ta ut full kostnadstäckning för vattnet. Det betyder mer än en fördubbling av priset per leverans. Att Fredrik är lite irriterad över det går inte att ta miste på.

– Jag tycker att vi befinner oss i ett krisläge, säger han fast han tillägger att han förstår att kommunen vill ha kostnadstäckning.

Fredrik Unehed promenerar ofta de hundra meterna nerför backen för att inspektera brunnen. Den ligger halvvägs ner till sjöstranden – mitt i Kråkeryds naturreservat. En vandringsled passerar några meter ifrån.

Han drar undan cementlocket och kikar ner. Brunnen består av cementringar. Ett normalår är två ringar synliga ovanför vattenytan. I somras kunde man se åtta cementringar. Pumpen riskerade att gå torr och skadas. Nu syns fyra, lite bättre än Fredrik väntat.

– Jag måste bestämma om jag ska beställa ett lass vatten inför helgen. Det lutar mot att jag gör det, för säkerhets skull. I påsk kommer sommarstugeägarna säkert ut. Och de kanske får besök.

Kommunala vattnet klarar sig

Ödeshög tar vatten från Vättern. Vattennivån sjunker i sjön, men Clara Ericson, VA-ansvarig är inte orolig för vattenförsörjningen. En reservoar för grundvatten byggs nu i Boet.

Boxholm är kopplat till vattenverket i Tranås, som tar vatten från Sommen. Inga signaler om vattenbrist har kommit, enligt drifttekniker Lars Svanström. I Malexander kommer dricksvattnet från en borrad grundvattentäkt.

Mjölby har liksom Boxholm infiltration (se artikel nedan).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!