Gustav är bekymrad över den nya butiken med kinesiska ägare som verkar ha fått en våldsam fart på sina affärer. Gustavs företag visar inga röda siffror, men han har inte lyckats öka sin omsättning och lönsamhet i den takt han önskar.
Längre ner på gatan finns Svenssons efterträdare som har i stort sett samma sortiment som Gustav. Han misstänker att Svensson brottas med samma utmaningar som han själv. Svensson är en gniden affärsman som Gustav egentligen inte har till mycket övers för, men de hälsar artigt på varandra på Rotary när de ses. Kanske skulle han ta en kontakt för att se om de tillsammans kunde hitta något som de kunde samarbeta kring? De kanske kunde fortsätta var och en för sig, men ändå samarbeta kring gemensamma åtaganden för att på så sätt stärka varandras konkurrenskraft. Det skulle ge en bättre förhandlingsposition och kunna ge bättre förutsättningar för båda.
Sagt och gjort, Gustav tog kontakt med Svensson som, visade det sig, hade tänkt i ungefär samma banor. De kom fram till ett de hade en hel del gemensamt som de kunde göra tillsammans och på så sätt få ner sina kostnader och bli mer konkurrenskraftiga.
Efter deras första möte visade dessutom ytterligare två företagare ett intresse för att samverka och utgångsläget blev ännu bättre. Detta blev något av en omstart både för Gustav och hans konkurrenter. Det förändrade deras sätt att se på sitt företagande och de insåg att de framöver var tvungna att ständigt utveckla sitt arbetssätt, sin produkt och sin service.
De insåg att det i dagens stenhårda konkurrens inte räcker med att erbjuda en bra produkt. För att bli konkurrenskraftig måste man även ha smarta lösningar kring logistik, inköp, marknadsföring, försäljning och ekonomi.
Man kan inte vara bäst på allt, men de flesta företag är bra eller bäst på just sin nisch. Om små och medelstora företag kan hitta samverkansformer där man tillsammans med andra optimerar sina styrkor, så ökar man sin konkurrenskraft.
De flesta företagare har säkert redan insett detta, men utmaningen ligger i att kunna frigöra tid till att se över vad man ska samverka om och vem eller vilka, som skulle kunna vara den optimala samarbetspartnern. Här har de offentliga aktörerna, som idag arbetar med näringslivsutveckling, en stor roll att spela för att skapa goda förutsättningar för att olika branscher och företag hittar både varandra och de nödvändiga synergieffekterna som gemensamt bidrar till att skapa en mer konkurrenskraftig företagsamhet i Östergötland.