På 1980-talet jobbade 35 000 personer inom industrin i Östergötland. I dag är mer än en tredjedel av dessa jobb borta. Familjer och hela bygder har drabbats. Samtidigt har andra branscher vuxit kraftigt – med besöksnäringen som ett utmärkt exempel. Näringen är en av världens mest expansiva branscher. I dag reser 1,2 miljarder människor utomlands varje år och den globala turismen kommer att öka med 50 procent fram till 2030. Hur blir turism och besöksnäring en hållbar näringslivsmotor? Hur kan vi hitta alternativ till resmål som kräver flyg, hur kan vi göra våra regionala turistmål attraktiva och ge dem nytt liv? Det är fullt på restauranger och hotell i storstan medan det ekar tomt efter säsongsslut på landsorterna. På vilket sätt kan besöksnäringen på landsorter utnyttja digitala plattformar för att vara en del i expansionen? För att infrastrukturen fortsatt ska fungera och man även fortsatt ska kunna bo i minde bygder måste det till ett nytt tänk för att kunna jämna ut säsongerna. Det går inte att falla tillbaka på gamla meriter när kampen om framtidens besökare hårdnar. Nya besökskategorier söker nya upplevelser. För att hänga med krävs större ekonomiska insatser än vi sett tidigare.
Besökare som färdas till och från länet för att arbeta eller turista har stor påverkan på vår regionala ekonomi. Under 2016 ökade andelen tyska besökare med 13 procent och ökningen av gäster från Storbritannien var 38 procent. Antalet gästnätter nu uppgår till rekordnivån 3,5 miljoner per år enligt senaste mätningen. Efterfrågan på hotell- och restaurangbesök har ökat och antalet arbetade timmar inom näringen stiger. På nationell nivå måste man slå ihop exportvärdet av personbilar, stål och malm för att nå samma siffror som den svenska besöksnäringen! Inom besöksnäringen har Östergötland flera globala konkurrensfördelar. Våra kustnära kommuner har ett fantastiskt erbjudande i form av naturupplevelser, fiske och jakt. Hela regionen har utsökt natur och ett rikt kulturarv. Göta Kanal är ett annat fantastiskt resmål – och vi får ju inte glömma Kolmården.
En allt större del av våra liv utspelar sig online. Digitaliseringen av hela vår tillvaro, av allt, har börjat. Oavsett om vi pratar om ett stort resebolag, ansvarig för ett företags globala affärsutveckling eller om du arbetar med marknadsföringen på en turistbyrå i Valdemarsvik så kommer de digitala plattformarna spela en avgörande roll. Utvecklingen går väldigt fort. Därför efterlyser jag spännande nya initiativ för att locka besökare till Östergötland!