Utvecklingen har gått stadigt uppåt och vi lever i ett fantastiskt land där de flesta människor under en lång tid bara har fått det bättre under sin levnad. Vi har regler, förordningar och lagar för det mesta. Ska du sälja, bygga, servera, renovera, demonstrera, utveckla, avveckla, utföra dina behov, spela musik, arbeta köra bil eller jordfästas så finns det regler som ska följas. Detta är i grunden något bra.
I Sverige har vi de senaste decennierna byggt upp en samhällsapparat som ser till att samhället fungerar enligt de önskemål som de flesta av oss efterfrågar. Min stilla undran är bara; kan det ibland bli lite för bra? Kan det vara så att ett samhälle blir så ”perfekt” att det i sin perfektion faktiskt blir direkt kontraproduktivt?
Vi lever i en tid där utvecklingen går rasande fort. Innovation, migration och globalisering är några av de faktorer som nu gör att vi ställs inför utmaningar som kräver nya sätt att tänka. De regelverk och system som vi under årtionden byggt upp är i mångt och mycket inte anpassade till den tid som nu råder.
Utvecklingen går fort och den som inte anpassar sig riskerar att halka efter. Vi behöver fler bostäder. Är det möjligt att göra lagar och regelverk kring bostadsproduktion flexiblare, enklare och snabbare? Vi behöver fler människor i arbete. Är det möjligt att modernisera regelverket för invandrare så vi kan undvika att människor som fått arbete via fel kanaler eller tjänar några kronor för lite slipper att bli utvisade och faktiskt får stanna och bidra till välfärden? Vi behöver fler företag. Är det möjligt att se över regelverket så att nya svenskar får möjlighet att starta företag under tiden de väntar på besked från Migrationsverket?
Svaret på dessa frågor är självklart ja. Allt går om bara viljan finns. Vi ska inte vara rädda för att släppa lite på kontrollen och perfektionen kring alla samhällsdelar när vi genomgår en så stor samhällsförändring som nu. Jag vill påstå att det är nödvändigt för att inte stagnera och tappa fart gentemot omvärlden. Flexibilitet i en alltmer förändringbenägen tid kommer att vara hårdvaluta när vi talar om regional utveckling. Hur flexibla är vi i Östergötland?
Avslutningsvis finns det ett i sammanhanget passande och tänkvärt citat från Charles Darwin som lyder ungefär "Det är inte den starkaste av arter som överlever. Det är heller inte den mest intelligenta. Det är den art som är mest anpassningsbar till förändring som kommer att överleva."