Syns du inte så finns du inte

Syns du inte, så finns du inte. Vi lever i en tid som möjliggör just detta att synas som aldrig förr.

Foto: Fotograf saknas!

Krönika2016-11-07 14:12

Facebook, Linkedin, Twitter och andra kanaler skapar enorma plattformar för såväl privatpersoner, företag och organisationer att både synas och bygga ett varumärke.

I en tid då allt ska gå fort, så är de utmärkta hjälpmedel.

Men se upp, det får inte gå för fort. När det handlar om att synas, så menar jag som konsument, att det som syns måste vara äkta för att vara långsiktigt hållbart. Annars tror jag inte på det. Om du ger dig ut på dejtingsidor och lägger ut ett kraftigt photoshoppat kort, så får du säkert fler som söker sig till just din profil.

Problemet blir när du sen går på första dejten med den som satt och tittade på ditt foto. Risken är stor att den dejten snabbt tackar för sig. Det hjälper liksom ingenting att synas och höras, om det som syns och hörs inte har täckning för det vi kallar verkligheten. De som har ensamrätt till hur just verkligheten ser ut, är konsumenterna. Vill man därför förbättra sitt varumärke, måste det byggas underifrån.

Det som sägs måste stämma med hur det faktiskt är. Sen kan det kommuniceras hej vilt på bästa tänkbara sätt så länge det finns fog för det. Detta är intressant när man ser marknadsföringen av Sveriges olika kommuner för att attrahera nya företag, investeringar, kompetens och nya invånare.

En klassiker bland flertalet av Sveriges kommuner är att man marknadsför “sin vackra natur”. Det är ju i och för sig en sanning som de flesta kan stå för, men knappast något som får folk att säga upp sig från nuvarande jobb och flytta. En del kommuner vill i stället ivrigt hitta nya sätt att attrahera nya etableringar och kommuninvånare. Man blåser då inte sällan på i full gas med diverse kampanjer och i vissa fall framstår kommunerna som en hybrid mellan Paris, Silicon Valley och Gnosjö, allt i ett.

Om detta budskap inte har full täckning, blir det direkt kontraproduktivt, då de eventuella nya entreprenörerna eller kommuninvånarna, senare upptäcker att det faktiskt inte alls stämmer. Om utgångsläget i en kommun är dåligt, förmedla då i stället att man ska göra något åt det. Presentera en konkret handlingsplan. Bygg varumärket utifrån det, bit för bit.

Det tar tid och man riskerar att en del investeringar och kommuninvånare flyttar till det riktiga Paris i stället. Men om man bygger en genuin produkt, kommer de tillbaka och då är vinsten dubbel. Då får man såväl företag som invånare, som är både världsvana och hemkära.

Jag för min del, bor hellre i riktiga Mjölby än i ett låtsat Paris.

Claes Jonasson är näringslivschef i Mjölby kommun och skriver återkommande krönikor i Affärsliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!