Vi befann oss i restaurangen när det kom en riktigt stor våg och krossade en dörr och översvämmade hela restaurangen. Allt jag såg var ben, armar, vatten och bord. Det var som Titanic, säger Carolyn Savikas från USA till VG.

Viking Sky hamnade i sjönöd sedan alla motorerna stannat på lördagseftermiddagen. Vågorna var upp till 15 meter höga, och en långdragen räddningsaktion inleddes.

Under hela natten evakuerades personer i helikoptrar som flög i skytteltrafik. Totalt togs 479 av de 1 373 personerna ombord i land med helikopter, enligt nyhetsbyrån NTB.

Artikelbild

| Kryssningsfartyget Viking Sky anlöper hamnen i Molde för egen maskin.

Tre av fyra motorer på fartyget kunde sedan startas under söndagsmorgonen, och Viking Sky kunde för egen maskin men med följebåtar ta sig till hamnen i Molde.

"Surrealistiskt"

På videoklipp som sprids på Twitter syns hur bord och stolar far fram över golvet på det vilt krängande kryssningsfartyget, och hur vatten flödar runt passagerare inne i fartyget.

Enligt amerikanen Rodney Horgen, en av de evakuerade, var dramat skrämmande.

Artikelbild

| Evakueringsarbetet fortsätter vid det norska kryssningsfartyg med 1|300 personer ombord som har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust.

Det bästa ordet att beskriva det är surrealistiskt. Vi satt i restaurangen när skeppet började kränga kraftigt från sida till sida. Människor föll och bordsskivor gled på golvet, säger han till NRK.

Han beskriver hur en flera meter hög våg slog in i den lokal där passagerare samlats i väntan på evakuering. Vattnet drog med sig 20-30 personer inne i båten.

Artikelbild

| Bild från lördagen då fartyget var nära att gå på grund.

Min fru satt rakt framför mig och plötsligt var hon borta. Då tänkte jag: Detta är slutet, berättar han.

Nära grundstötning

Artikelbild

| Passagerare ombord på fartyget under lördagen.

Under lördagen, när det fortfarande var storm och inga av Viking Skys motorer fungerade, ska fartyget ha varit 100 meter från att gå på grund, uppger lotsar i Møre och Trøndelag. Besättningen kämpade i mer än en halvtimme med att förankra fartyget.

De var väldigt nära grundstötning. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då, säger Emil Heggelund, driftsansvarlig för lotsarna, till Bergens Tidende.
Artikelbild

| Människor har tagits med helikoptrar in till land.

På räddningscentralen vill man inte kommentera hur nära det var att fartyget gick på grund.

Fartyget var två kilometer från land när besättningen lyckades få fast ankarna, men området är känt för att vara fullt med skär och grund, säger Einar Knutsen, vid räddningscentralen HRS, till TT.
Artikelbild

| Jan Arve Dyrnes på Fræna kommun vid en presskonferens på söndagsmorgonen.

Den norska haverikommissionen ska granska olyckan, uppger myndigheten för NTB.

Tvingades vända

Artikelbild

| Viking Sky syns från land på väg in i hamn.

Ett lastfartyg med nio man i besättningen fick under lördagskvällen motorstopp och slagsida, i samma område sedan en brottsjö slagit in över aktern. För att kunna evakueras uppmanades besättningen att hoppa i havet för att kunna plockas upp av räddningshelikopter. Samtliga räddades ur vattnet och ingen är skadad.

Rederiet Viking Ocean Cruises meddelar att de ställer in sin nästa kryssning, som skulle ha inletts den 27 mars.