YDRE

– Vi såg ett problem i att ungdomarna som var över 18 år skulle bli tvingade att flytta till Migrationsverkets lokaler i Flen och Boden, då Ydre kommun inte längre erbjöd något boende för ungdomarna.

Det var under hösten 2015 som Ydre kommun tog emot ett 60-tal ensamkommande pojkar som samtliga var under 18 år. Värdshuset i Österbymo blev tillsammans med ytterligare fastigheter HVB-hem för ungdomarna.

Artikelbild

| Lars Vestgöte och Lena Hultman öppnade sina hem för ensamkommande pojkar

– Ydre fick statligt bidrag för att ordna fortsatt boende för ungdomarna, men dessa pengar hamnade i kommunens svarta hål, säger Lars Vestgöte, ledamot i föreningen Kvar i Ydre.

– Det var då vi bildade en arbetsgrupp, många var gode män och vi kände killarna då de gick i skolan, för att få till någon form av familjehems boende för våra ensamkommande ungdomar som då fyllt 18 år. Detta gjorde vi för att ungdomarna, som samtliga kommer från Afghanistan, skulle kunna bo kvar i Ydre, i väntan på sitt asylbesked, säger Lena Hultman.

Arbetsgruppen blev sedan föreningen "Bo kvar i Ydre" med en styrelse och har i dag över hundra medlemmar, många av den har öppnat sina dörrar för ungdomarna så att de har någonstans att bo.

– VI vill ju ha kvar ungdomarna i kommunen, inte minst för att det behövs arbetskraft. Flera av grabbarna hoppar in och jobbar på äldreboende Solängen i Österbymo och det fungerar kanonbra, säger Lars Vestgöte.

Totalt är det ett 20-tal grabbar som har ett boende hos medlemmar i Kvar i Ydre.

– Det är hur naturligt som helst och de ingår i familjen som alla andra. En familj huserar en handfull grabbar i sin bostad och det fungerar mycket bra. Inom föreningen jobbar vi väldigt kollektivt, alla drar åt samma håll. Alla vill vi grabbarnas bästa, säger Lena Hultman som har en grabb boende hos sig som nu går på gymnasiet i Tranås.

Hos Lars Vestgöte bor två grabbar som båda går i gymnasiet i Eksjö.

Grabbarna får 1 800 kronor i månaden i ersättning från Migrationsverket. Föreningen Bo kvar i Ydre får varken statligt eller kommunalt bidrag till sin verksamhet.

– Vi har fått ekonomiskt bidrag från Svenska kyrkan och från Ydres politiska partier och från våra egna medlemmar, säger Lena Hultman.

Ett välkommet bidrag kommer nu från Vänstern i Östergötland som delar ut sitt Östgötapris på 10 000 kronor till föreningen.

– Vi är väldigt glada över stödet, säger Lena Hultman som tillsammans med styrelseledamoten Sikander Aliyavari åker till Söderköping på lördag för att ta emot priset.