Rent estetiskt har några av de målningar som visas ett anslag som gör att blicken dras till dem, eller snarare till vissa partier i dem. De flesta innehåller tecknade detaljer – profiler eller symboler. De här, med svart tusch tecknade inslagen avviker, markant mot de färgade ytorna.

Resultaten ser jag som inte helt igenom tillfredsställande. Förutom egendomligt oförankrade soffor, bänkar, urnor med mera, spretar målningarna stilmässigt. En svit för på ett sätt tankarna till Peter Freudenthals sätt att arrangera färgfält, på att annat till de konstnärer som på senare år intresserat sig för att i sina verk infoga en sorts "inälvsaktiga rökpuffar". Här har de i och för sig mer en karaktär av något halvt förmultnat från växtriket.

Juhani Vartiainen är uppenbarligen en konstnär som söker egna uttrycksformer, men på vägen lånar han både från höger och vänster. Två varianter av den där segelbåtstavlan som the Simpsons har hängande ovanför TV-soffan, finns med. De har en konkret charm och sätter lite extra piff på anrättningen.

Artikelbild

En hel del arbete har lagts ner på två skulpturer i trä. Den ena kan man se som en synnerligen bredkäftad bulldogg. Över den hundrasen finns något icke förhandlingsbart, så även hos den här skapelsen.

Två blyertsteckningar av segelbåtar visar att Vartiainen är en duktig tecknare. Men måleriet ligger en bit efter, vilket exempelvis tydliggörs när de båda teknikerna blandas.