Extremsommaren 2018 var kanske inte så extrem som man trott. Mycket tyder på att Sveriges klimat kommer att bli ömsom mer regnigt, ömsom mer torrt i framtiden.

– Vi kommer att ha utmaningar med vattnet. Det kommer att vara mycket vatten, och så kommer det vara torka, säger Peter Borring, Ordförande LRF Östergötland.

Under onsdagen bjöd Länsförsäkringar Östgöta och LRF Östergötland in till en klimatdag med temat ”Framtida klimatutmaningar – en möjlighet för oss i lantbruksnäringen?”. Totalt var det 100 lantbrukare på plats för att lyssna på bland annat Marcus Hoffman, expert på bevattningsfrågor inom LRF. Hoffman pratade om en framtid där Sverige är både blötare och torrare, och om hur man kan hanterar diken och bygga dammar för att både få bort och bevara vattnet. Även naturskadespecialisten Pär Holmgren var på plats, för att prata om klimatförändringar.

Artikelbild

| Mats Jörman på Länsförsäkringar Östgöta är initiativtagare till det nya lokala stödet.

– För varje år vi gör för lite så krävs tuffare åtgärder. Vi hade kunnat hantera det här sakta men säkert, men nu är utsläppsutrymmet så litet, säger Pär Holmgren.

Sommaren var tuff för länets bönder, och enligt Peter Borring finns det en sårbarhet hos svenska bönder baserad på dålig ekonomi. Hade lantbrukare tjänat mer så hade man klarat av extremsommaren bättre.

– Politiken måste förstå att lantbruket blir mer sårbart. Hur skapar man förutsättningar för lantbruket?

Ett sätt att skapa förutsättningar är genom rådgivning. Det tycker i alla fall Länsförsäkringar Östgöta, som under onsdagen valde att informera om sitt nya lokala stöd.

Artikelbild

| Peter Borring ser ljust på framtiden, trots alla förändringar och klimathot.

– Många av våra kunder har blivit hårt drabbade av extremvädret i sommar, så vi har valt att erbjuda upp till fyra timmars rådgivning, säger initiativtagaren Mats Jörman.

Det lokala stödet erbjuds av Länsförsäkringar Östgöta, Jönköping och Halland. Alla som är bank- eller försäkringskunder och arbetar som lantbrukare har fram till 31 januari på sig att ansöka om rådgivning.

Artikelbild

| 100 lantbrukare var på plats för att prata om framtiden.

– Vi står inte för rådgivningen själva utan det är våra samarbetspartners som gör det. Vi vill ge möjligheten att öka tryggheten hos kunderna genom att erbjuda professionell ekonomisk rådgivning.

Under onsdagen var det redan 10 lantbrukare som fick stödet beviljat.

– Hittills har det mottagits jättepositivt, säger Mats Jörman.