För det är unga pojkar, precis som Håkan Johansson trodde från början.

– Tre killar i nedre tonåren, berättar han.

Glassbaren har drabbats av flera inbrott i sommar och Håkan Johansson misstänkte att det var unga tjuvar eftersom det mest var dricka och godis som stulits från glassbaren.

– Inte öl, konstaterar Håkan Johansson. Men det är grejer för flera tusen kronor som har försvunnit, och de har varit inne tio-tolv gånger. Dessutom förstörde de en massa. Vi möttes av kaos när vi kom på morgonen, otroligt tråkigt.

Därför polisanmälde han inbrotten, men han beslöt sig också för att försöka få bukt på dem på egen hand.

– Vi hittade ju flera stycken gömmor där tjuvarna lämnat stöldgods, berättar han, på olika ställen, kanske upp till hundra meter från glassbaren.

Så Håkan och hans son vaktade de här gömmorna på kvällarna för att se om tjuvarna skulle komma tillbaka och hämta stöldgodset. Och härom kvällen hade de framgång. Då kom en av grabbarna för att hämta läsk och godis, och han kunde fångas in.

– Vi har pratat med föräldrarna och grabbarna får betala tillbaka värdet av det som stulits och förstörts, säger Håkan Johansson. Det är bra att vi har fått tag på dem så att detta får ett slut. Bra för oss, bra för dem och deras framtid – och bra för oskyldiga ungdomar i Hästholmen som har beskyllts för inbrotten.

Håkan är nöjd och lämnar inga uppgifter vidare till polisen, som har stängt ärendet.

– Det är otroligt skönt att det här är uppklarat. Nu kan vi gå vidare. Vi säljer rekordmycket i år igen.