Många företag vill ta emot ungdomar på prao

Praoveckor i högstadiet är numera ett krav. Först rådde brist på platser men nu har näringslivet hjälpt till att bygga en bank.

William Vikholm och Ivar Härensten gjorde sin sista praodag på luciadagen. Inför helgen behövde mycket fyllas på i butiken, däribland godiset. Killarna är nöjda med sina dagar på Ica Himnahallen.

William Vikholm och Ivar Härensten gjorde sin sista praodag på luciadagen. Inför helgen behövde mycket fyllas på i butiken, däribland godiset. Killarna är nöjda med sina dagar på Ica Himnahallen.

Foto: Jenny Eriksen

Linghem2019-12-16 19:00

– Det råder inte brist längre. Det är jätteroligt, jag känner mig nöjd, säger Ranya Lhado, kommunens samordnare som byggt upp banken via nätverk och kontakter med företag.

William Vikholm och Ivar Härensten går i åttan på Linghemsskolan och har just avslutat två veckors praktik på Ica Himnahallen. De tycker att införandet av prao är bra. Killarna är mycket nöjda med sina första erfarenheter av arbetslivet.

– Det var lite nervöst innan jag kom hit. Men det har varit ännu bättre än jag trodde, säger William.

– Det är väldigt socialt och trevligt på den här arbetsplatsen. Och vi har hela tiden haft nåt att göra i butiken, säger Ivar.

Sociala och trevliga är också orden som butiksföreståndarna, Annica och Nisse Andersson, använder om Ivar och William.

– Det finns verkligen hopp för framtiden när man ser såna här ungdomar, säger Nisse Andersson.

– För oss är mötet mellan vår personal och kund mycket viktigt. Även praoelever måste leva upp till våra krav. De här killarna har gjort ett riktigt bra jobb, säger Annica.

Förra året införde Skolverket krav på obligatorisk arbetsplatsförlagd praktik i två veckor för alla elever i högstadiet. Elever får antingen välja en praoplats i kommunens praobank eller ordna en plats själva som ska godkännas av skolan. Bara från Linghemsskolan har 67 elever gett sig ut.   

Ivar Härensten och William Vikholm har ägnat de två veckorna åt att lära sig navigera i butiken, packa upp varor och hjälpa kunder, även med något oväntade ärenden; damen som förlorade sin hörapparat i butiken fick genast hjälp att finna den. Ägarparet Andersson var så nöjda med killarna att de anlitades som tomtar för godisutdelning när butiken bjöd kunderna på traditionsenligt julbord.

Arbetsdagarna har inte känts tunga, varken att gå upp tidigare eller göra ett rejält handtag, beskriver Ivar och William.

– Man blir inte trött på det här jobbet för att man håller igång hela tiden, säger William.

– Man blir tröttare i skolan, av att bara sitta stilla i en bänk, säger Ivar.

I praobanken som samordnare Ranya Lahdo arbetat upp finns nu platser inom ett flertal områden, förutom handel även ekonomi, administration, service, utbildning, vård eller fastighetsskötsel.

– Vi täcker stora delar av arbetsmarknaden, men elever som inte hittar något i banken som de vill ha, har möjlighet att leta upp egna praoplatser, säger Ranya Lahdo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!