Rand och Robin kan vinna 10 000 för sin idé

Foto: Robin Fornas

LINKÖPING Ett långt föredrag på engelska inför en knäpptyst jury, med en digital presentation och en hållbar idé som ska hjälpa mänskligheten.2013-05-02 13:29

Det kan säkert ge stora skälvan åt vilken företagsledare som helst. Men inte de två unga innovatörerna Rand Ishaq och Robin Persson som går tredje året på International Baccalaureate-programmet på Katedralskolan i Linköping. I dag får de veta om de vinner 10 000 kronor för sin idé om att sätta rörelsedetektorer på vissa vägar som sätter i gång belysningen när den behövs.

– Vi uppskattar antalet gatlyktor i Sverige till cirka 1 662 500 stycken. Vi tror att man bara i Linköping skulle kunna spara miljoner på ett sådant system. Vi är bara på ett idéstadium men vi har sett att det finns liknande studier i USA, säger Robin Persson.

Privat initiativ

Årligt forum för unga innovatörer är ett pilotprojekt som Aziz Ouacha, professor och utvecklingschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Linköping, har startat genom ett helt privat initiativ. Elevernas uppgift är att genom entreprenörskap och innovation ta fram en idé som ska främja ett hållbart samhälle till 2050, och hjälpa mänskligheten.

– Jag har fått stort stöd från kommunen. Vi räknar med att kunna fortsätta det här och utveckla det. Ungdomarna är jätteduktiga. Jag är väldigt imponerad, säger Aziz Ouacha.

Hur kan det utvecklas?

– Nästa år är jag helt säker på att vi har fler än en gymnasieskola med i Årligt forum för unga innovatörer. Jag hoppas på ett större forum med många deltagare.

Priset

Tillsammans med Wenche Authén, näringslivscoach på Linköpings kommun, och flera andra representanter – bland annat från skolan – satt han i juryn och lyssnade på gymnasisternas idéer i flera timmar under måndagen.

I dag presenterar eleverna sina idéer på nytt sina idéer och vinnaren koras. Det är landshövding Elisabeth Nilsson som delar ut priset.

En app

Rand Ishak och Robin Persson har förresten en idé till. Det är en app till mobilen som kan ge bussresenärer exakt information om förseningar och bussens position, vilket gör att man lättare kan bestämma sig för hur mycket man måste springa till hållplatsen.

– Det är ett av många små sätt som kan göra kollektivtrafiken mera attraktiv, som också långsiktigt kan minska utsläppen, säger Rand Ishaq.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!