"Bästa världen" kallas ett nytt projekt där över 2 200 skolbarn från årskurserna 2, 5 och 8 deltar. Målet är att väcka barnens intresse kring hållbarhetsfrågor.

– Hållbarhet ska enligt läroplanen genomsyra allt skolarbete. På det här sättet kan vi göra det på ett lustfyllt sätt, och det skapar ett engagemang bland eleverna, säger skolområdeschef Madeleine Zerne.

"Bästa världen" är en trestegsraket. Först får barnen lära sig hur det fungerar i Linköping – varifrån kommer vattnet i kranen, hur renas det som spolas ner i toaletten och vad händer med bananskalet som slängs i gröna påsen? Andraklassarna fokuserar på vatten, femmorna på avfall och återvinning, åttorna på energi.

Artikelbild

| "Här nere ligger regnskogarna", säger Matilda Apelqvist och pekar på jordgloben. Andraklassarna på Kungsbergsskollan lyssnar uppmärksamt.

Steg två är en dag på Kolmårdens djurpark där barnen får veta mer om hur vi människor påverkar djur runt om i världen.

– Djurparkens vision är en värld i balans mellan människa, djur och natur, och vi har ett uppdrag att arbeta med utbildning i de här frågorna. Vi är åtta heltidsanställda som arbetar med utbildning året runt, och tolv säsongsanställda, berättar Kolmårdens utbildningschef Björn Kjellman.

I det tredje steget får barnen arbeta kring hur de själva kan bidra till en mer hållbar värld.

Andraklassaren Linnea Castillo från Kungsbergsskolan var med på premiärdagen och tyckte att det var jättekul att få åka till djurparken.

Artikelbild

| "Det här är ett lustfyllt lärande som engagerar eleverna", säger skolområdeschef Madeleine Zerne.

– Vi har sett snöleoparder och skogshundar och järvar. Efter lunchen ska vi kolla på vildsvin, berättar hon.

Har du lärt dig något?

Artikelbild

| "Det här projektet passar perfekt i vår verksamhet", säger Kolmårdens utbildningschef Björn Kjellman.

– Ja, att snöleoparderna är så beroende av snö på bergen, men att snön smälter ner som floder. Det visste jag inte.

Vad kan vi människor göra för att hjälpa världens djur, tror du?

Artikelbild

| "Det var vi på Tekniska verken som tog initiativet till 'Bästa världen', berättar Jonnie Aronsson.

– Vi kan ju köra mindre bil och satsa på buss och tåg. Eller på elbilar, fast problemet är att de är väldigt dyra.

Tekniska verken sponsrar "Bästa världen" med bland annat alla transporter.

– Vårt mål är att skapa världens mest resurseffektiva region, och då behöver vi engagera barnen, säger Jonnie Aronsson från Tekniska verken.

I stort sett alla tvåor har fått möjlighet att delta detta premiärår, men bara ett mindre antal klasser från femman och åttan. Nästa år är förhoppningen att alla i de årskurserna ska få vara med.

Hur var det då med den där mobiltelefonen i artikelns inledning? Jo, gruvbrytningen efter mineraler till telefonerna är ett hot mot gorillorna. Så kanske är det läge att låta din gamla mobil hänga med ett tag till?