I måndags häktades 24-åringen för att ha mördat paret i Mantorp den 11 juni. Vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh, som leder förundersökningen, berättade efter häktningsförhandlingen att 24-åringens dna-profil har säkrats på brottsplatsen.

Det som ledde utredarna till 24-åringen i Mullsjö var att han var en av totalt tretton personer som, med sitt bankkort, köpt de två olika typer av tejp som användes för att binda offren. Den 13 september förhördes 24-åringen och han blev den 290:e personen att topsas. Den 15 september meddelade Nationellt forensiskt centrum, NFC, att 24-åringens dna matchar en säkrad dna-profil från brottsplatsen. Han anhölls samma dag.

– Vi fick beskedet muntligen från NFC, säger Eva Nemec Nordh.

Artikelbild

| Förundersökningsledare. Vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh säger att 24-åringens rörelser nu kartläggs i detalj.

Ingenting i 24-åringens förflutna talade för att han skulle vara inblandad i ett så allvarligt brott och polisen hade inte fått några tips som pekade ut honom som gärningsman.

– Det här är en man som inte hade hamnat på vår radar om vi inte hade gjort ett grundligt kartläggningsarbete. Han är tidigare ostraffad och har inte topsats tidigare. Han hade aldrig hamnat i utredningen av andra skäl än att vi systematiskt tuggade oss framåt, säger åklagaren.

Åklagaren säger att det finns fler omständigheter än de redan kända som gör 24-åringen misstänkt.

– Vi har naturligtvis mycket mer än det vi har gått ut med. Men jag kan inte kommentera närmare vad vi har. Den misstänkte ska höras om de spår vi har säkrat.

Artikelbild

| Brottsplats. Den 12 juni hittades en 62-årig kvinna och hennes 70-årige man mördade i sitt hus utanför Mantorp.

Enligt vad redaktionen erfar har polisen kommit fram till att 24-åringen inte bara – genom dna-spår –  har kopplingar till det mördade parets hus utanför Mantorp. Det har även säkrats spår som visar att han befunnit sig i Borensberg. Det är sedan tidigare känt att gärningsmannen eller gärningsmännen stal offrens bil och att det gjordes uttag i bankomaten i Borensberg strax efter klockan 16.00 på morddagen. Övervakningskameran vid bankomaten var inte i gång.

Eva Nemec Nordh vill inte bekräfta uppgiften om att 24-åringen befunnit sig i Borensberg, men säger:

– Det är en del av kartläggningsarbetet vi ska göra. Men det är inte omöjligt att han har kopplingar även dit.

Polisen har bland annat tagit 24-åringens mobiltelefon i beslag och arbetar nu med att i detalj kartlägga hans rörelser vid tiden för brottet.

– Vi har tagit hans telefon och vi kollar om den bil han använt är utrustad med gps. Vi tar reda på var han har tankat och var han har parkerat. Vi undersöker allt vi kan få tag på för att ta reda på hur han har rört sig, säger Eva Nemec Nordh.

Polisen har inte hållit några fler förhör med 24-åringen efter häktningsförhandlingen i måndags.

– Han är inte hörd mot alla omständigheter i utredningen ännu. Vi samlar på oss material. Han har själv berättat hur han har rört sig och det stämmer inte överens med den bild som vi har.

Har bevisläget förändrats efter häktningsförhandlingen i måndags?

– Det kommer fram nya uppgifter varje dag. Bevisläget har inte blivit sämre, säger Eva Nemec Nordh.

Letar ni efter fler gärningsmän?

– Inte just nu.

Kan det ha varit en ensam gärningsman?

– Vi har inget gripande på gång just nu. Men vi kan inte utesluta att det var fler gärningsmän. I den slutliga utredningen får det inte finnas några tvivel på att vi är rätt ute.

Finns det dna från brottsplatsen som skulle kunna komma från ytterligare gärningsmän?

– Det vill jag inte svara på. Det dna vi har tror vi på goda grunder är avsatt av gärningsmannen.

24-åringen nekar till brott.