Datortomografen (CT) är en vidareutveckling av den vanliga röntgenapparaten och avbildar patienten i tre dimensioner, i stället för i två. Därtill är bildernas upplösning betydligt bättre. För människor har den här röntgentekniken funnits länge, men inom djursjukvården är det bara ett fåtal sjukhus som har tillgång till den.

Vad innebär fyra miljonersinvesteringen?

– Att vi kan ställa säkrare, snabbare och smärtfriare diagnoser på sjukdomar och skador som vi tidigare tvingats skicka vidare för utredning och behandling, säger Björn Lindevall, veterinär på Evidensia Valla Djursjukhus.

Artikelbild

| tidigare diagnos. "I den gamla utrustningen upptäcktes en tumör när den var fyra–fem millimeter stor, nu kan den upptäckas redan när den är en millimeter", säger veterinär Björn Lindevall.

För Linköpings djurägare betyder det att de slipper långa bilresor. Tidigare har man tvingats remittera djurägare till Stockholm och Strömsholm.

Vilka sjukdomar kan det handla om?

– Olika typer av tumörer, ortopediska åkommor, problem i njurar eller urinvägar och kärlmissbildningar. Diskbråck är ett exempel på en åkomma som varit svår att diagnosticera med den tidigare utrustningen. En annan är tumörer i lungorna, som inte är ovanligt hos hundar.

I den gamla utrustningen upptäcktes en tumör när den var fyra–fem millimeter stor, nu kan den upptäckas redan när den är en millimeter. Likaså kan veterinären få en mer exakt uppfattning om skadorna när ett djur blivit påkört. Med tidiga diagnoser ökar förstås utsikterna att få djuret friskt.

Artikelbild

| Mer exakt. Olika typer av tumörer, ortopediska åkommor, problem i njurar eller urinvägar och kärlmissbildningar är typer av åkommor som blir lättare att diagnosticera med den nay utrustningen.

Djuret som ska röntgas i datortomografen får en lugnande spruta för att ligga stilla. Själva scanningen går fort – hela kroppen på en större hund kan scannas på bara ett par minuter.

Vad kostar CT-behandlingen för djurägaren?

Artikelbild

| Snabbt. Djuret får en lugnande spruta för att ligga still under scanningen som inte tar mer än några minuter.

– Mellan 3 500 och 7 500 kronor beroende på hur stort område som ska röntgas.

Det är en sak att ta bilderna, sedan ska de tolkas också.

Artikelbild

| Stor investering. Utrustningen kostar fyra miljoner och innebär att östgötska djurägare nu slipper bli remitterade till Strömsholm och Stockholm.

– Då är det en fördel att ingå i en stor koncern där vi kan kompetensutbilda varandra och hjälpas åt, djursjukhusen emellan.

Kritiken var hård då Evidensia 2011 köpte upp en stor del av de svenska djursjukhusen. Er nyinvestering kanske är en av fördelarna med att ha "riskapitalister" i ryggen?

Artikelbild

| Bakom skärmen. veterinär Björn Lindevall och djursjukskötare Maria Karlsson studerar röntgenbilder.

– Jag välkomnar debatten. Allt är inte guld och gröna skogar, men visst finns det klara fördelar. För två år sedan byggde vi om Valla för 12 miljoner, och nu detta, det hade aldrig varit möjligt utan en ägare som Evidensia bakom.

Bolaget har anklagats för att överbehandla djur för att tjäna mer pengar.

Artikelbild

| Glad och stolt. Björn Lindevall ser nya utmaningar i jobbet när han och kolegerna nu ska lära sig att tolka ett nytt slags röntgenbilder.

– Varför skulle man studera i 5,5 år om det inte vore för att man värnar djur och vill deras bästa? Det finns inte på kartan att någon av våra 12–13 veterinärer i Valla skulle ta onödiga prover på ett djur eller behålla det onödigt länge, för att vår ägare ska tjäna mer pengar. Själv skulle jag säga upp mig direkt om sådant förekom. Ett djur ska skrivas ut så snabbt som möjligt efter behandling.

Varför är det viktigt?

– Därför att djur tillfrisknar snabbast där de trivs bäst, och det är i hemmet.

Det märks att debatten engagerar dig.

– Hätskheten, där vi veterinärer mellan raderna beskylls för att vara brottslingar, sårar min yrkessjäl. Att överbehandla ett djur är att göra våld på sin yrkesstolthet. Det kanske sker på enstaka håll, men inte i Valla.

Finns det tillfällen då du avråder från behandling?

– Ja. Vi älskar våra djur och de blir till familjemedlemmar, men ibland är vissa ingrepp inte försvarbara.

Har du egna djur?

– Ja, två jakthundar som är duktiga på vildsvin. En wachtelhund och en planerad korsning gråhund-wachtel.