Friskis & Svettis växer snabbt i Linköping. Vid årsskiftet var föreningen uppe i 17 791 medlemmar som tränar på de tre anläggningarna i city, Tannefors och Kanonhuset.

I februari invigs föreningens fjärde anläggning, granne med Landeryds Golfklubb. Verksamhetschef Lotta Utterström kalkylerar med att det kommer att ge 1 500 nya medlemmar.

– Det bor väldigt många människor i Harvestad, Sturefors, Ullstämma, Hjulsbro och Ekholmen. Så jag tror att anläggningen är efterlängtad.

Artikelbild

| "Nu på dagen går det väl an. Men på kvällen är det kolsvart här", säger Lotta Utterström.

Cykelbanorna från stan och från Sturefors slutar vid hembygdsgården. De sista 500 meterna fram till golfbanan och träningsanläggningen är det en ganska smal bilväg som gäller, dessutom utan belysning.

– Det är kolsvart här på kvällen, konstaterar Lotta Utterström.

Mannersons – som bygger och hyr ut träningsanläggningen – har försökt komma överens med kommunen om att få till en belyst cykelbana, men utan resultat.

Friskis & Svettis ordförande Anders Nordström testar nu därför en annan metod. Han har skrivit ett Linköpingsförslag – det som tidigare hette medborgarförslag – som snabbt har samlat över 700 röster. Det är med god marginal fler än de 100 som krävs för att förslaget ska tas upp till behandling.

– Det handlar om säkerhet och miljö. Det borde ligga i kommunens intresse att motionärer och golfare ska kunna ta sig hit säkert utan bil, säger Anders Nordström.

Förslaget går att rösta på till och med 17 februari på Linköpings kommuns hemsida (skriv Linköpingsförslaget i sökrutan).