Av totalt fyrtio bidrag, valdes fem ut. Dessa fem presenterades i mitten av december och vid tisdagens kommunstyrelsesammanträde hade så turen kommit till det vinnande bidraget.

En till synes mjuk och böljande byggnad som, enligt kommunalrådet Elias Aguirre (S) passar bra in i Tinnerbäcksområdet med badsjön och Tinnerbäcken som – så småningom – ska få en ny sträckning.

Juryn har haft ett grannlaga arbete med att utse bästa förslaget. Men, enligt stadsarkitekt Johanna Wiklander, är bidraget från det danska arkitektkontoret, det som bäst svarade på de krav som ställts.

Artikelbild

| Så fort det vinnande bidraget blev klart stod det att läsa om på det danska arkitektkontorets hemsida.

– Då har vi tänkt både på själva byggnaden och hur den ska placeras, men också själva simhallsfunktionen. Anlägggningen kommer exempelvis att ha en stor samlande hall där det kommer att vara lätt att röra sig och ha en överblick över badutbudet, säger hon.

Enligt tidsplanen kommer spaden att sättas i backen i september och 2021 ska allt vara klart. Kostnadskalkylen – som alla inblandade hoppas ska hålla – hamnar på hisnande 760 miljoner kronor. Till det kommer ytterligare kostnader för att rusta upp Tinnis.

Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) verkar lättad över att ett beslut är taget och att det nu rent konkret kommer att hända något i en fråga som verkligen hamnat i långbänk. Det är dags nu, med tanke på att dagens simhall har sina modiga 52 år på nacken, sa hon.

Trots lite gnissel mellan Allians och nuvarande majoritet i fråga om placeringen av simhallen, har Edlund denna dag bara gott att säga om samarbetet mellan oppositionen i form av Alliansen.

Artikelbild

| Christian Dahlén, Lejonfastigheter, Elias Aguirre (S), Kristina Edlund (S) och stadsarkiktekt Johanna Wiklander presenterade det vinnande bidraget

– Alla har varit inställda på att det ska bli så bra som det bara kan, säger hon.

NCC construction AB ska ta hand om det som kallas etapp ett och innebär att ta fram systemhandlingar och göra kostnadskalkyler.

Artikelbild

| Mycket nöjda över att äntligen få sätta igång mera konkret med simhallsbygget är kommunalrådet Elias Aguirre (S) tillika ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och Lejonfastigheters Christian Dahlén.

– Andemeningen är förstås att det också är de som ska bygga, men vi har möjlighet att ändra oss om något särskilt särskilt skulle inträffa, säger Christian Dahlén på Lejonfastigheter, och tillika projektchef för simhallsbygget .

Någon färdig detaljplan finns ännu inte. Men det är inget som oroar kommunalrådet Elias Aguirre (S).

– Vi har en plan på gång och den är nu på samråd, säger han.

Det som kan hända är att planen överklagas, men eftersom det är få andra intressenter eller sakägare i området är sannolikheten för det inte så stor, enligt Aguirre