Äldsta cirkusen har anlänt till stan

Brazil Jack har anlänt till stan. Med en eldsprutande cirkusdirektör i spetsen...

Andrew Florees tränar inför föreställningen i Linköping, samtidigt som Maud och Gloria Florees kör igenom sitt pass en bit bort.

Andrew Florees tränar inför föreställningen i Linköping, samtidigt som Maud och Gloria Florees kör igenom sitt pass en bit bort.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-09-16 21:05

Historien om det kringresande sällskapet som roar folk i alla åldrar sträcker sig tillbaka till år 1899 då 28-årige Carl Rhodin, känd som Brazil Jack, startade cirkusen som ännu bär hans namn. 

Nu drivs verksamheten  av direktör Trolle III Rhodin som är den tolfte generationen i den kända cirkusfamiljen.

Han möter upp i det cirka 1 000 kvadratmeter stora tältet som slagits upp i Ryd, för en enda föreställning, där inte längre några djur förekommer.

– Vi slutade med det för två år sedan. Det var i samband med att jag tog över. Vi hade hundar och hästar fram till dess, men jag hade som krav att vi skulle upphöra med djur. Skälet till det var att jag inte ansåg att vi kunde ge dom den omvårdnad de kräver under tiden som vi reser runt och ger föreställningar, säger Trolle och fortsätter:

– Dessutom har cirkusens innehåll förändrats genom årens lopp. Nu är det mer en scen för otroligt skickliga konstnärer och artister. Förr stod djuren mer i fokus. Så är det inte längre.

180 resdagar varje år med cirka 200 föreställningar i närmare 150 städer kräver en hel del av personalen som arbetar med cirkusen.

– Vi har bortåt 60 säsongsanställda som följer med på turnén. Från Ystad i söder till Kiruna i norr. Folk bor i husbilar och husvagnar. Det är som en enda stor familj där alla bidrar med olika saker.

31-årige Trolle III Rhodin  menar att livet som cirkusartist är väldigt speciellt.

– Det är som att leva i en konstnärlig bubbla där varje dygn ser ungefär likadant ut, vecka ut och vecka in, med sömn, mycket träning och uppträdanden. 

Medlemmarna i Brazil Jack är kärleksfulla och fördomsfria, hävdar Trolle.

– Alla som reser med oss känner sig välkomna, oavsett bakgrund, religion eller sexuell läggning. Ingen ställs utanför. 

Cirkuschefen avslöjar att han aldrig tar bort sminket från sitt ansikte.

– Det är ett sätt att skydda mig från den riktiga världen utanför tältet. Det är en värld där hat och ilska växer sig allt starkare. Här inne får jag leva min dröm. Med människor som jag älskar och som uppskattar mig för den jag är.

Efter föreställningen i Linköping väntar ytterligare två stopp på vägen hem till Malmö där nästa års säsong kommer att utformas.

I sin roll som konstnärlig ledare har Trolle III Rhodin en hel del klart.

– Jag kommer att stoppa in ett par nya grejer, men också behålla sånt som jag vet att publiken uppskattar.

Tony och Andrew Florees tränar flera timmar tillsammans för att numren ska sitta perfekt.
Tony och Andrew Florees tränar flera timmar tillsammans för att numren ska sitta perfekt.
Karta: Ryd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!