Vägar gjordes ofarbara av fällda träd och färjor ställdes in. Men Östergötland klarade sig ganska lindrigt undan enligt Räddningstjänsten.

– Vi tog hand om 23 direkta hot för trafikanter på de större länsvägarna i området. Utöver det har vi tagit emot 25 larm som väghållarna själva fick åtgärda. Det finns inga rapporter om personskador. Jourhavande metrolog lovade i morse att stormen skulle bedarra under dagen och så har det blivit, säger Stefan Hagdahl, inre befäl på Räddningstjänsten RTÖG.

Inga större olyckor alltså men strömförsörjningen i länet klarade sig inte undan. Stormfällda träd föll över högspänningsledare i Sturefors där Tekniska verken är ansvariga. Då bröts ett par ledningsstolpar av och ledningarna hamnade på marken. Elmontören Bo Örjestam fick av Tekniska verkens driftcentral uppdraget att om möjligt åtgärda felet.

Artikelbild

| "Två elstolpar i Sturefors på sektionen 18-04F bröts av när ett stort träd föll i den kraftiga stormen. Den delen kopplar

– Vi har lagat linjen som trädet skadade. Det gick att koppla ur de trasiga ledningarna. Det gäller att begränsa felen så mycket det går. Samtidigt, måste vi vara noga med att kolla att allt är strömlöst när vi jobbar.

Det är högspänning vi talar om och där gör man oftast bara ett misstag om det går illa.

Eon och Vattenfall hade enligt sina avbrottskartor 150 respektive 50 avbrott kvar att åtgärda vid 16-tiden på onsdagen.

– Vi hade som mest 632 drabbade men vid 15-tiden var allt åtgärdat. Det känns bra att folk fått tillbaka sin el redan, säger Lana Brunell, pressansvarig på Tekniska verken.