Det mediegranskande programmet Medierna har bland annat tagit del av den utredning som lokala myndigheter gjort av stiftelsen FDES, Hjärta till hjärtas samarbetspartner i Rumänien.

Samma dokument har även Corren tagit del av och sedan fått tillgång till i kraftigt censurerat skick för publicering.

Där framgår att för de 25 korgtillverkare som var anställda i april var alla papper i ordning. De har fått sina löner och alla andra dokument var i ordning, konstaterar den rumänska arbetsinspektionen.

Kaliber fick varken se anställningsavtal eller den här rapporten vid sin granskning. Till Medierna säger Anders Holmefur, högsta ansvarig på Hjärta till hjärta, dels att Kaliber inte bad om handlingarna i tid, dels att reportern inte talade om sitt ärende eller varifrån han kom vid sitt första besök.

Andreas Lindahl, producent för Kaliber, säger till Medierna att han tycker att Hjärta till hjärta fått tillräckligt mycket tid för att ta fram dokumenten. Han säger också att det var rimligt för den granskande reportern att inte vara öppen med varifrån han kom eftersom dethade kunnat medföra att foldrar och annat informationsmaterial inte lämnades ut.

Medierna har tagit del av anställningsavtal och andra handlingar.

- Det är viktigt att komma ihåg att Kaliber mycket väl kan ha rätt i att nio korgflätare saknat anställningsavtal, säger Johan Cedersjö, programledare, i sändning.

- Före april månad kan vi inte visa att Hjärta till hjärta hade avtal på plats. Men, och det är väl värt att stryka under, det finns alltså också saker som talar för att Hjärta till hjärta fått stå till svars för anklagelser som inte stämmer.

 – Jag tycker att bevisbördan ligger hos Hjärta till hjärta, svarar Magnus Arvidsson, reporter på Kaliber. De har skyldighet att visa vad de har gjort och styrka det.

EU-parlamentarikern för Feministiskt Initiativ, Soraya Post, kommenterade Kalibers granskning i P1 Morgon samma dag som den sändes. Hon sa då att hon har bekräftade uppgifter på att den rumänska korruptionsenheten har gjort nedslag hos Hjärta till hjärta i Rumänien och FDES och beslagtagit datorer och bokföring. Soraya Post har varnat representanter för regeringen för organisationen.

Medierna har undersökt också denna anklagelse och får svar från antikorruptionsmyndigheten i Rumänien: ingen process mot FDES eller Hjärta till hjärta pågår.

Diskussionen kring Kalibers granskning är ännu inte avslutad. Hjärta till hjärta har anmält Kaliber till Granskningsnämnden för radio och tv. På biståndorganisationens hemsida finns en pdf-fil med anmälan.