I början av förra året gjorde regionchefen ett besök i en Linköpingsbutik. När han började granska bokföringen insåg han att det var något som inte stämde. Det visade sig snart att en anställd i butiken vid 57 tillfällen hade gjort falska återköp av varor och på det sättet lurat till sig 345 626 kronor.

De falska återköpen skulle ge sken av att butiken hade återköpt varor från kunder och återbetalat köpeskillingen till kundernas bankkort. Istället för att återbetala pengar till kunder förde den anställde över pengar till sitt eget bankkonto. Brottsligheten hade pågått under ett års tid – från februari 2017 till februari 2018.

När regionchefen gjorde sin granskning i butiken fanns den anställde på plats. Plötsligt påstod den anställde att han drabbats av akut magsjuka.

– Jag tyckte det var konstigt att han var kry, mådde bra, kunde visa mig runt i butiken och sedan helt plötsligt när han fick reda på att vi höll på att gräva i ett förmodat bedrägeri så blev han akut sjuk och gick hem, säger regionchefen i förhör.

Den anställde valde senare att erkänna för sin chef. I polisförhör har han förklarat sitt agerande med att han behövde pengar för att kunna finansiera sitt omfattande spelande.

Kammaråklagare Helene Gestrin har nu åtalat den anställde för grovt bedrägeri. Som bevisning åberopar hon bland annat bilder från butikens övervakningskamera som sägs visa när den åtalade skapade falska återköpskvitton.

Den åtalade krävs på drygt 345 000 kronor i skadestånd.