– Det föds 800 fler barn i regionen per år än för 15 år sedan. Men antalet barnmorskor är färre. Jag fattar inte hur det går ihop! Problemet är inte att par som ska föda får resa till andra sjukhus. Problemet är att det innebär att vi i Linköping inte kan garantera en bra vård vid det tillfället.

Det sa US-barnmorskan Lina Broberg när hon talade på Gyllentorget under manifestationen "Arg jävla riksmarsch" som gick genom Linköping på söndagen. Hon beskrev hur barnmorskorna springer mellan rummen och hur födande kvinnor lämnas ensamma mellan varven.

Manifestationen står riksorganisationen Födselvrålet bakom. Bland annat protesterar de mot att förlossningsavdelningar stängs och mot besparingar på avdelningarna påverka sjukvården. En av dem som kommit för att demonstrera var Centerns kommunalråd i Linköping, Muharrem Demirok:

Artikelbild

| Barnmorskan. Lina Broberg talade vid manifestationen, hon är barnmorska på US och berättade om sina erfarenheter.

– Jag här här som privatperson, men ska jag säga något politiskt så är det väl att inget parti kommer undan. Jag tror att alla har lika stor skuld till problemen inom förlossningsvården. Det finns pengar. Det handlar bara om att prioritera dem. När Bergsrondellen byggdes om för 55 miljoner kronor var det ingen som protesterade, säger han eftertänksamt.

Många som ska föda barn oroar sig för mycket, men en sak vill de flesta slippa att tänka på.

– Det är inte alltid frågan om födseln ska gå bra, utan man är orolig för hur långt man ska behöva resa för att komma till BB, säger Eric Karlsson som kommit till Gyllentorget för att protestera.

Att man stänger BB-avdelningar tycker Tina Steen är ett steg bakåt:

Artikelbild

| Värda. "Vi kvinnor är värda mer", säger Catarina Särner från Norrköping.

– Det är som att tro att vi kvinnor ska klara det här själva! säger hon.

Belén Martin-Ambrosia och Kostas Mitropoulas födde sonen Darios i Linköping, i december förra året.

Artikelbild

| Tina Steen och Anton Hemling tycker inte att man ska behöva känna sig otrygg när man ska föda barn.

Varför går ni med i manifestationen?

– Vi är övertygade om att vården i Sverige är bättre än den i Spanien och Grekland. Men vi tycker att det är viktigt att den upprätthålls. Och att förlossningsvården får den ekonomi den förtjänar.

Artikelbild

| Plakaten var många under demonstrationen som gick genom Linköpings centrum.

Jasmina Lovén tycker att detta är en kvinnofråga:

– Ja, även om männen också känner oro så är det något som berör kvinnor väldigt starkt. Vi måste visa att vi inte accepterar att man skär ned på vården, säger hon.

Artikelbild

| Kommunalrådet. Fast den här gången vill Muharrem Demirok protestera som privatperson, tillsammans med sina barn Adam och Alma. "Något är fel med förlossningsvården när så många är oroliga för att föda barn", säger han.

En av arrangörerna är Meldina Daging:

– Bra att folk kommer och säger i från. Jag blev själv engagerad när jag fick mitt första barn. Det kommer närmare då. Man vill inte känna sig otrygg när man ska föda barn. Jag bor nästan bredvid sjukhuset i Linköping, men det var absolut inte någon garanti för att jag skulle få föda där. Vi tycker att det är fel, säger hon.