Strax före klockan 11.00 på förmiddagen den 1 juni förra året fick polisen larm om att en kvinna blev utsatt för ett sexuellt övergrepp i en lägenhet i Linköping.

– Det var ett par väninnor till kvinnan som såg bilder på Snapchat som gjorde dem oroliga. Därför kontaktades polisen, säger kammaråklagare Helene Gestrin och fortsätter:

– Det var bra agerat av väninnorna

Polisen lyckades, efter vissa efterforskningar, lokalisera lägenheten och var på plats vid 12-tiden.

I lägenheten fanns en kvinna som var påverkad av narkotiska preparat.

– Hon fördes till sjukhus, säger åklagaren.

Den misstänkte gärningsmannen – 34 år gammal – fanns inte kvar på platsen. Han kunde dock frihetsberövas två dagar senare.

Kammaråklagare Helene Gestrin anklagar 34-åringen för att först ha filmat kvinnan när hon hade frivilligt sexuellt umgänge med en annan man. 34-åringen ska sedan – när den andre mannen lämnat lägenheten – ha förgripit sig på kvinnan när hon var kraftigt påverkad av sömn och narkotiska preparat. Kvinnan befann sig med andra ord i en särskilt utsatt situation.

– Hon kunde inte freda sin sexuella integritet, säger Gestrin.

Enligt åklagaren var den sexuella handlingen jämförlig med ett samlag med hänsyn till kränkningens allvar. 34-åringen filmade, enligt åtalet, övergreppet med sin mobiltelefon. Själva övergreppsbilderna lades däremot inte ut på Snapchat.

Mannen har nu åtalats för våldtäkt och två fall av kränkande fotografering. Åklagaren anser att våldtäkten ska rubriceras som mindre grov.

I förhör har 34-åringen nekat till brott.

– Han har lämnat olika uppgifter i förhör. I senare förhör har han hävdat att det var fråga om ett frivilligt sexuellt umgänge, säger åklagaren, som dock anser sig kunna motbevisa det påståendet.

Polisen har säkrat filmsekvenser som 34-åringen ska ha tagit i samband med övergreppet. Ett ärr på kroppen kan bli avgörande i den kommande rättegången. På filmsekvenserna syns nämligen en kroppsdel med ett ärr. Enligt åklagaren har den åtalade just ett sådant ärr på sin kropp.

– Det handlar om samma typ av skada.

Till rättegången i Linköpings tingsrätt har åklagaren kallat fyra vittnen.