Entusiaster från hela Sverige, och andra delar av världen, samlades i Campushallen på Linköpings universitet för att delta i Sveriges största evenemang för "geocachare". Med hjälp av en gps eller telefon ska du leta upp en "cach". Oftast en liten behållare med en papperslapp där det finns en kod som du registrerar på hemsidan geocaching.com.
Rosine Sandberg, eller Vallafrun som är hennes "nick" när hon geocachar, började i mars 2012.
– Det började på en utbildning där vi var ute i fält och en av deltagarna plötsligt försvann, berättar Rosine.
Det visade sig att han smitit iväg för att hitta en cach. Rosine blev nyfiken och letade upp sidan på Internet. Där fick hon se att hon hade två cacher precis i närheten av sitt hem.
– Det var innan jag hade gps, men jag memorerade var de låg och på vägen hem letade jag upp först den ena, och sedan den andra.
Svalbard och Tjernobyl
Sedan april 2012 har Rosine loggat minst en om dagen. I själva verket är det betydligt fler. På drygt fyra år har hon hunnit logga 12 700 cacher!
– Jag har svårt att få ihop mina 10 000 steg om dagen, men jag är så lättlurad att det här får mig att röra på mig, skrattar Rosine.
Hittills har hon geocachat i 21 länder, bland annat på Svalbard ihop med ett dussin andra entusiaster. Men mest udda är kanske en tripp till Tjernobyl.
Spoilervarning: Läs inte följande citat om du ska geocacha i Tjernobyl.
– Man får lära sig så mycket genom det här intresset. I Tjernobyl skulle vi mäta strålningen framför ett övergivet pariserhjul. Sen skulle vi, på engelska, för den tysk som skapat cachen, förklara skillnaden mellan millisievert och Becquerel, berättar Rosine.
Slut på spoilervarning.
Ett års planering
Arrangören Hans Persson är nöjd med uppslutningen. I drygt ett år har han och ett tjugotal personer jobbat med arrangemanget. I Vallaskogen och Rydsskogen finns ett femtiotal nya cacher. En del bara för FAD 2016.
– Det som är så roligt med arrangemang där det är mycket folk ute och letar är att man kan göra cacher där man måste vara flera personer för att kunna komma åt den.
Det kan handla om knappar som sitter flera meter från en liten display där koden till ett lås visas. För att få displayen att avslöja koden måste alla knappar tryckas in samtidigt.
I den blåsiga och mörka novemberkvällen hörs glada tillrop och här och var syns ljusglimtar gå omkring. FAD står för Fumble After Daylight, eller famla i mörkret på svenska. Synnerligen passande.