– Frågan om hedersförtryck har varit stor bakom kulisserna men det har aldrig fått det politiska utrymmet som frågan har förtjänat, säger omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L).
Varför det har blivit så tror han beror på att frågan har känts obekväm därför att okunskapen har varit stor. Men ska frågan upp på bordet. Linköping vill satsa på att, via en förstudie, ta en fram en handlingsplan för hur frågor om våld i nära relationer och/eller hedersförtryck bäst ska hanteras. I planen kan ingå allt från kompetensutveckling, informationskampanjer till samarbete med olika organisationer.
Daniel Andersson menar att hedersförtrycket som, säger han, finns i hela landet i dag är det största hindret mot människors frihet och även den största jämställdhetsutmaningen som Sverige står inför i dag.
– Kommuner behöver bli mycket bättre på att hitta lösningar, slår han fast.
Länsstyrelsen i Östergötland har sedan många år det nationella ansvaret för frågor om hedersproblematik. Där även om det finns mycket kunskap att hämta där så är det inte bara att kopiera rakt av. Därav behovet av en egen plan, enligt Daniel Andersson.
– Vi måste anpassa deras övergripande nationella riktlinjer till det lokala planet.
Siffran tusen ungdomar är en uppskattning utifrån den studie som gjordes av Ungdomsstyrelsen (numera Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) 2009 som kom fram till 70 000 unga, i åldern 16-25 år, levde under någon form av hedersförtryck.
Nämnden vill ha 300 000 kronor till sin förstudie och pengarna kommer att tas av pengar som sparats av tidigare års överskott, så kallade markeringspengar. Beslutet om pengarna ska tas av kommunstyrelsen 14 juni.