140 nya förstelärare

I höst fyrdubblas antalet förstelärare i Linköpings grund- och gymnasieskolor. Men villkoren för de nya karriärlärarna blir inte desamma som för premiärkullen.

LINKÖPING2014-07-23 06:45

Efter sommaren börjar den andra årskullen med 140 nya förstelärare sitt arbete. Men trots att deras uppdrag är omfattande får de ingen tid avsatt för utvecklingsarbete i sina tjänster.

– De första 51 som anställdes har 40 procent avsatt tid för att hinna med sina uppdrag. Det blir en utmaning för de nya förstelärarna att hinna med nu när det är nya villkor som gäller. Det krävs noggrann planering från rektorernas sida för att få det att fungera, säger Birgit Lundgren, vice ordförande för Lärarförbundet i Linköping.

Ett år har gått sedan statens satsning på karriärtjänster för lärare sjösattes. Högavlönade förstelärare och lektorer ska göra läraryrket mer attraktivt. I Linköping gjordes en av de största satsningarna i landet.

Birgit Lundgren tycker att möjligheten till karriärtjänster måste finnas men är kritisk till avsaknaden av tid och resurser.

– Förra året kunde kommunen söka extra pengar för att betala avsatt tid men i år fanns inte den möjligheten, budgeten är mer begränsad, säger hon.

Ytterligare ett problem som framkommit är att de lärare som inte har en ordinarie tjänst har svårt att hinna med att ta emot hjälpen som förstelärarna finns där för att ge.

– Det är problematiskt eftersom det är viktigt att det anses att de här lärarna gör ett bättre jobb, det måste märkas annars motverkar det ju syftet.

Att tid är en bristvara håller Lars Rejdnell barn- och ungdomschef vid Linköpings kommun, inte med om.

– Det finns tid. Lärare undervisar inte enbart utan har också planeringstid vid sidan av.

Lars Rejdnell påpekar att försteläraren enligt statens riktlinjer i första hand ska undervisa.

– De här extra duktiga lärarna får inte försvinna bort från klassrummen. Gruppen som anställdes under förra läsåret ska fungera lite som ambassadörer med extra möjligheter till att vägleda och hjälpa mindre erfarna kollegor, säger Lars Rejdnell.

Blir det inte en flopp om de inte har tid att genomföra sitt uppdrag?

– Jag vill inte se det så. Framför allt genomförs ju den här reformen för att höja läraryrkets status och ge lärare möjlighet att göra karriär. Det ska kännas meningsfullt att jobba för förbättring och utveckling.

Reformen kommer att göra skillnad och förstelärarna är här för att stanna, tror Lars Rejdnell.

– Regeringen kan inte bara krypa ur det här nu.

Men de välbetalda uppdragen är i dag endast treåriga.

Vilka risker kan du se med tidsbegränsad löneökning?

– Inga alls. Efter tre år utvärderas arbetet. Har det fungerat bra förnyas kontraktet, säger Lars Rejdnell.

På Lärarförbundet nöjer man sig inte.

– Det här är ett steg i rätt riktning, vi vill se det som ett framsteg och en god möjlighet för lärare att kunna utvecklas i sitt jobb. Men på sikt ska alla löner upp och arbetsbördan måste lätta, säger Birgit Lundgren

Karriärreform i skolan

Syftet med förstelärarna är att de ska stödja sina kollegor i sitt arbete och bidra till skolans utveckling. För det får de 5000 kronor mer i lön varje månad. Den första kullen i Linköpings kommun får dessutom 40 procents utvecklingsarbete och ytterligare 2000 kronor som Linköpings kommun står för.

När karriärreformen är fullt utbyggd år 2017 ska var sjätte lärare i grund- och gymnasieskolan ha ett statligt karriäruppdrag. Ökande kompetens och spridning av goda undervisningsmetoder ska på sikt lyfta undervisningsresultaten.

Källa: Lärarförbundet & Lärarnas riksförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om