181 miljoner behövs till vården

Det behövs mer pengar till verksamheterna och det går inte längre att spara med bibehållen kvalitet.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-05-27 20:46

Det konstaterar flera nämnder när de nu inlett budgetarbetet för de kommande två åren. I december ska budgeten klubbas av fullmäktige och i den finns ett så kallat effektiviseringskrav på en procent per år som nu alltså flera nämnder är omöjligt att uppfylla. Barn- och ungdomsnämnden var först ute, och nu kommer både Omsorgsnämnden och Äldrenämnden med samma besked. Nämnderna begär också extra resurser till sina respektive verksamheter.

Omsorgsnämnden ser ett behov av 181 miljoner kronor för de kommande två åren. Pengar som bland annat ska användas för att bygga bostäder till personer med psykisk funktionsnedsättning. En mycket stor kostnad – och ett stort bekymmer – för Omsorgsnämnden är också att kostnaderna för att behandla unga på HVB-hem (Hem för vård och/eller boende) eller SiS-hem (statens institutionsstyrelse) har ökat så mycket. Trots ett pågående arbete för att minska kostnader syns ännu inget resultat. Tvärtom, enligt omsorgsnämndens ordförande Linnea Darell (FP), kommer oroande signaler om att det finns ungdomar med så svår problematik att inte SiS (som tar hand om de svåraste fallen) klarar av att hantera detta.

Det här oroar Linnea Darell, dels för att kostnaderna är höga men också för att man kan misstänka att ungdomarna inte får den behandling de behöver.

– Man undrar framförallt hur de här unga människorna mår, säger hon.

Nämnden redovisar ett minus på 1,1 miljon efter årets första månader och det gör att Linnea Darell ser det som mycket svårt – för att inte säga omöjligt – att kunna spara den procent som är kravet.

En tidigare effektivisering som nämnden gjort måste nu tas tillbaka och det gäller de neddragningar som skedde på familjerådgivningen. Där har köerna ökat alldeles för mycket.

– Man kan alltid effektivisera, men i det här fallet är resultatet för långa köer och väntetider. Då är det ingen effektivisering utan en besparing. Man måste kalla saker dess rätta namn, säger hon.

Äldrenämnden har en liknande situation även om deras resultat årets första månader visar 4,6 miljoner plus. En stor satsning görs på utbyggnad av vårdbostäder och pengar till dessa finns avsatta. Däremot begär nämnden drygt 19 miljoner för verksamheter som basansvar, ansvar för fritidsverksamheter och lunchserveringar i servicehus.

Äldrenämndens nya ordförande Liselotte Fager (KD) ser inte heller stora möjligheter att kunna spara.

– Nej, det vill jag vara tydlig med. Den absolut största kostnaden i vår nämnd är för verksamheter som vi har ett lagstadgat krav på oss att utföra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om