Gävle har halmbocken.
Ljungsbro har Trafikkiosken.
Båda omtyckta inslag hos de boende, men som ideligen vandaliseras.
Ute är det snålblåst och regn, men inne i Trafikkiosken känns det ombonat och mysigt. Blommor, skira gardiner och färgglada dukar på borden.
I kaféets glasmonter för bakverk är det dock glest.
– Vi har liksom gett upp, suckar 19-åriga Julia Grabarczyk.
Hon var full av tillförsikt när hon i juli förra året, tillsammans med Patrycja Kusak, öppnade kafé i Trafikkiosken.
Från början var fem personer involverade, men i september tog Julia och hennes syster Nathalie över verksamheten, med god hjälp av mamma Katarzyna.
– Hela huset var så vackert iordninggjort av fastighetsägaren. Allt kändes bra. Det kom mycket folk, men det är klart att årstiden spelade in. Ljungsbro är en sommarstad. Det är glass som går bäst.
Vid halloween 2022 ägde första vandaliseringen rum. Hela huset var en morgon nedklottrat när systrarna kom till sitt kafé.
– Vi chockades. Det var extremt mycket klotter på hela framsidan, på kortväggarna och i den fina paviljongen där entrédörren är.Vi blev både rädda och förskräckta. Det kändes ju lite som att det var oss som personer de gav sig på.
Varför kändes det så?
– Därför att inga andra byggnader i Ljungsbro centrum hade blivit nedklottrade. Vi hörde oss för. Men nu har jag ju förstått att Trafikkiosken under lång tid utsatts för klotter, även innan vi kom hit.
De polisanmälde det hela, men inget hände, i brist på bevis.
De sanerade kioskens ytterväggar, och fick bort det värsta på framsidan, men efter nyår var det dags igen. Mera klotter. Och förstörelsen har bara fortsatt.
– Alla krukor med blommor runt uteplatsen med bord och stolar har blivit sönderslagna också. Det är både dyrt och tidsödande att sanera och nu orkar vi liksom inte längre.
Kaféverksamheten, inklusive inventarier och maskiner, ligger ute till försäljning på Blocket, men Julia har ännu inte sagt upp hyreskontraktet med fastighetsägaren Khuadja Andrawes. Hon hoppas fortfarande på något slags lösning.
– Jag föder snart mitt första barn, men vi skulle kunna anställa någon som driver kaféet vidare tillsammans med min mamma. Den personen behöver dock vara tvåspråkig, för mamma talar bara polska.
Khuadja Andrawes blir förvånad när vi når honom.
– Jag visste ingenting om detta. Men vandaliseringen av Trafikkiosken har pågått länge. Jag har ägt fastigheten sedan 2017 och lagt ned mycket pengar på att få byggnaden i fint skick så detta är väldigt, väldigt tråkigt.
Skulle bevakning i form av kameror kunna fungera?
– Det är en svår byggnad att kameraövervaka, om du ens skulle få tillstånd för det, eftersom den är friliggande på torget. Det skulle gå åt många kameror eftersom det klottras på alla sidor.
Så, återigen är Trafikkioskens framtida öde höljt i dunkel.
Denna lilla funkispärla som ritades av den danska arkitekten Henry Fraenkel, uppfördes 1953 och fungerade som busstation med väntsal, telefonhytter, kiosk och uppehållsrum för chaufförerna på Cloettas eget bussbolag.
En liten marsipanros på tårtan av det som kallades Sveriges chokladstad.
Trafikkiosken har en q1-märkning. Det betyder att det är en värdefull byggnad som inte får förvanskas till sin karaktär eller anpassas till omgivningen. Den får enligt detaljplanen heller inte rivas.
Det är inte utan att man tycker synd om den här godbiten, just nu nedklottrad runt om.
Kan den inte bara få vara ifred?