- Att vi har tappat närmare 40 procent av de tekniker som dagligen ser över helikoptrarna är ett allvarligt problem. När så mycket personal försvinner på kort tid närmar vi oss gränsen för att garantera flygsäkerheten, säger Mats-Uno Runeson, teknisk chef på helikopterflottiljen i Linköping.
Många lämnar försvaret
En anledning till att många lämnat försvarsmakten är att civila företag betalar mer, men det finns också andra orsaker. Bland annat gjordes en omreglering av anställningskontrakten förra året.
- Det innebar att all militär personal som skrev på, accepterade att delta i internationella insatser vart tredje år. Har man familj och barn förstår jag att detta är ett viktigt beslut, säger Mats-Uno Runeson.
Lång utbildning
Ett stort problem med avhoppen till det civila är att hitta tekniker, och att utbilda nya tar totalt fem år. Försvarets skola i Halmstad har tillräcklig kapacitet som kan täcka bristen, men helikopterflottiljerna kan maximalt ta emot femton elever varje år.
- Alla tekniker hamnar inte bara i Linköping, utan även på skvadronerna i Luleå och Ronneby. Som planeringen av personalen ser ut så kommer vi upp i full styrka först 2020, säger Mats-Uno Runeson.
Underbemanningen har fått konsekvenser på det dagliga arbetet och Mats-Uno Runeson berättar att det finns risker att helikopterflottiljen inte kan uppfylla de krav som finns från försvarsmakten.
- När vi planerar flygningar vill vi kanske ha fem helikoptrar i luften, men vi har bara underhållspersonal för tre. Stressar vi personalen finns risker att det påverkar flygsäkerheten, säger han.
Olika planer
För att lösa den akuta personalbristen har försvarsmakten olika planer.
- Steg ett är att överföra helikoptertekniker som i dag jobbar i stab och ledning. De kan fortbildas för att jobba som mekaniker igen. Ett andra alternativ är att omfördela tekniker från andra delar av flygvapnet. Vi kan också erbjuda anställda inom andra delar av försvaret teknikerutbildning, säger Mats-Uno Runeson.
Ingen konflikt
Trots att helikopterflottiljen i Malmslätt gått miste om mångårig erfarenhet till den civila marknaden, så menar Mats-Uno Runeson att det inte finns någon konflikt mellan försvarsmakten och företagen.
- Det ingår i försvarets underhållsplan att teckna avtal med civila leverantörer, och vi är nöjda med hur samarbetet fungerar. Problemet är att vi konkurrerar om samma kompetenser just nu och det är få tekniker som finns tillgängliga.
Michael Bercu/NT