20 timmars förskola ledde till bråk

Inför beslutet om 20 timmars förskola hade oppositionspartierna inte tillgång till all information. Hård facklig kritik delgavs inte oppositionen. Det orsakade upprörda känslor på sammanträdet när beslutet skulle fattas.

Övertygad. Jakob Björneke (S) anser inte att något mer behöver utredas och framhåller att utökad förskoletid redan prövats och fungerar.

Övertygad. Jakob Björneke (S) anser inte att något mer behöver utredas och framhåller att utökad förskoletid redan prövats och fungerar.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2017-11-02 07:30

– Den här tuffa kritiken från fackförbunden var okänd för oss. När vi insåg hur det låg till krävde vi att förslaget skulle återremitteras (tas tillbaka för utredning, reds anm), säger Erik Östman (M), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Majoritetspartierna Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet klubbade igenom förslaget.

– Så här får det inte gå till, det är under all kritik. Vi politiker som ska fatta beslut måste få del av allt underlag, säger Erik Östman.

Fackförbunden Kommunal och Lärarförbundet, som organiserar förskollärare och barnskötare, har lämnat skriftlig protest mot förslaget vid MBL-förhandlingar och krävt att det dras tillbaka. Oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fick aldrig information om fackens skriftliga protester. De avslöjades först under sittande nämnd där Lärarförbundets Sandra Wahlström begärt närvaro.

– Vi kan inte släppa igenom ett förslag där det finns så tydlig kritik från de som faktiskt ska jobba med frågan ute i verksamheten, säger Erik Östman.

Det var på barn- och ungdomsnämndens sammanträde förra veckan som förslaget om utökad tid på förskolan för barn till arbetslösa och föräldralediga togs upp för beslut. Förslaget, ursprungligen från Vänsterpartiet, går ut på att det tidigare taket på 15 timmars förskolevistelse per vecka höjs till 20 timmar. Förespråkarna menar att alla barn, oavsett vad föräldrarna gör, ska få del av förskolans pedagogik.

Fackförbunden Lärarförbundet och Kommunal har uttalat stark kritik mot att höjningen genomförs utan att några pengar avsätts för mer personal i förskolan.

– Det är verklighetsfrånvänt och arrogant, säger Sandra Wahlström, ordförande i Lärarförbundet i Linköping.

När förslaget MBL-förhandlades nyligen lämnade de fackliga parterna en skriftlig protest och krävde att förslaget dras tillbaka tills pengar avsatts för mer personal. Enligt fackförbundens uträkning betyder förslaget att vistelsetiden på förskolorna totalt ökar med 22 000 timmar i månaden, vilket är samma sak som ytterligare 138 barn på heltid i förskolorna.

– Vi kan inte låta ett sånt här ärende passera utan att det har utretts ordentligt så vi krävde återremiss för att få utrett om det finns fog för fackens kritik, anser Erik Östman.

Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger till redaktionen att skolförvaltningens tjänstemän är ansvariga för att beslutsunderlag skickas till alla i nämnden.

När det stod klart att oppositionen inte fått del av all information, varför gick ni inte med på att återremittera förslaget då, utan klubbade igenom det?

– Återremittera brukar man göra när man vill komplettera ett ärende med något. De formulerade inte särskilt tydligt vad det var de ville komplettera med, tyckte jag. Så vi såg ingen anledning att återremittera, säger Jakob Björneke.

Björneke anser inte att det finns fog för fackens kritik. I ett projekt har 20 timmars vistelsetid prövats på förskolor i Skäggetorp och Berga och fungerat mycket väl, framhåller han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om