221 polisförhör har ännu inte lett fram till mördaren

Polisen har hållit 221 förhör i utredningen om mordet på Abdirzak Hassan. Förhören har ännu inte lett fram till mördaren. Polisen är säker på att flera personer vet vem som är skyldig, och hoppas att vittnen ska välja att berätta.

Polisens kriminaltekniker samlar spår i trappuppgången och vid entrén efter att skjutningen ägt rum. Mördaren är fortfarande på fri fot.

Polisens kriminaltekniker samlar spår i trappuppgången och vid entrén efter att skjutningen ägt rum. Mördaren är fortfarande på fri fot.

Foto: Jeppe Gustavsson

Linköping2021-02-18 10:56

– Vi är övertygade om att flertalet personer vet vem skytten är och hur det här har gått till. Vi önskar att de personerna delger oss information, säger Cecilia Westberg, tillförordnad chef för östgötapolisens avdelning för grova brott.

Vi har begärt att få ta del av uppgifter från polisens utredning men fått avslag med hänvisning till sekretess för en pågående brottsutredning.

– Det här är mycket känsligt. När vi får in uppgifter som kan leda oss framåt så är det viktigt att det inte går att påstå att vittnen har läst om uppgifterna i tidningen. Då blir det svårt för oss att göra vår bevisning trovärdig i en rättegång, säger Cecilia Westberg.

Under några dagar i april 2020, två månader efter att 19-åriga Abdirzak Hassan sköts ihjäl med fem skott genom en lägenhetsdörr i Skäggetorp, verkade det som om utredningen fått ett genombrott. En man i 20-årsåldern greps och anhölls. Förundersökningen leddes då av kammaråklagare Helen Gestrin eftersom mordet bedömdes ha koppling till grov organiserad brottslighet. I en intervju med oss sa Gestrin:

– Jag kan bekräfta att en person, en man i 20-årsåldern, är anhållen för mordet men i övrigt kan jag inte lämna fler upplysningar just nu. Polisen arbetar nu vidare med utredningen genom diverse kontroller och förhör.

Några dagar senare släpptes den anhållne mannen fri. Bevisningen mot honom höll inte för en häktning.

Kopplingen till grov organiserad brottslighet gällde inte Abdirzak Hassan personligen. Polisens teori är att mordet begåtts som ett resultat av en konflikt mellan andra personer med kriminell inblandning i Skäggetorp, däribland en kusin till Abdirzak Hassan. Han själv hade enligt polisen inga kopplingar till någon slags brottslighet.

På kvällen och natten den 15 februari då mordet skedde började polisen samla in uppgifter genom dörrknackning i området. Under utredningens gång har 221 förhör av olika slag hållits. Utredningen är pågående men har lämnats över från kammaråklagaren till polisen som nu leder den. I dagsläget finns ingen officiellt misstänkt gärningsperson, enligt Cecilia Westberg.

–  Vi ger inte upp. Och det finns ingen preskriptionstid för mord, säger hon.

Det kan finnas vittnen som oroas för sin personliga säkerhet om de berättar för polisen vad de vet om mordet. Vad säger du om en sådan oro?

– Vi gör vad vi kan i vår organisation och med den lagstiftning som finns för att skydda vittnen. Debatten om vittnesskydd pågår ju nationellt och det kan finnas svårigheter i att säkerställa vittnens säkerhet. Samtidigt behöver vi komma framåt i utredningar för att få personer som begår brott dömda för det. Vi behöver vittnesuppgifter. Det är ofta många människor som vet och hör saker som är svåra för polisen att komma åt.

Om man lämnar uppgifter anonymt till er, vilket värde har det? Till exempel om man skickar ett brev med information men inte skriver vem man är?

– All information är bra information. Ju mer vi vet desto fler spår har vi att jobba med, som vi kanske kan styrka med annan stödbevisning. Så alla tips är väldigt bra, även om de är anonyma. Men helst vill vi att man står för det man säger, säger Cecilia Westberg.

Den som vill prata med polisen ska ringa numret 114 14 och berätta vad tipset gäller så kommer uppgifterna att lämnas till rätt person.

Mord ger fängelsestraff

Straffet för mord är fängelse i minst tio upp till 18 år eller livstid, beroende på hur grovt brottet bedöms av domstolen.

Högsta domstolen har prövat flera fall som gällt strafflängd för mord. Domstolen har utvecklat en praxis där livstidsstraffet rekommenderas att användas för de allvarligaste fallen av mord, till exempel där gärningen varit särskilt brutal, innefattat moment som framstår som särskilt grova, eller som framkallat svår dödsångest hos offret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!