Än så länge är det inte så nervöst. Finalen avgörs i september och deltagarna får inte reda på finaluppgiften förrän den femte augusti. Så nu har 26-årige Anton Kardell från Linköping lite ledigt – men den ledigheten tar slut direkt när han får reda på vilka råvaror som gäller.
– I en och en halv månad blir det fullt fokus att stå varje dag och prova.
Tur då att hans chef själv har tagit hem titeln och både hjälper till med tips och ger mycket ledigt.
Årets kock är Sverigemästerskapet i professionell matlagning, den mest prestigefyllda tävlingen för kockar. En vinst ger stora möjligheter.
– Det hade varit en sån boost för en själv. Man vinner lite prispengar, men framför allt får man fullt av förfrågningar under året om att göra gästspel, man kan börja skapa ett eget varumärke, säger Anton Kardell.
Men vinner han blir det inte den första tunga matlagningstiteln. För lite drygt två år sedan stod Anton som segrare i Unga Årets kock.
Siktet var inställt på den stora tävlingen redan då.
– Det här är lite mer på riktigt, det är mer som står på spel.
Den 15 september är det dags för finalen. Det är åtta bra kockar som han måste slå, säger Anton, men han kan i alla fall gå in i tävlingen med självförtroende. I kvalet fick han högst poäng av alla tävlande.
– Rent tävlingsmässigt ger det inget, poängen nollställs. Men det är skönt att veta att jag kan slå alla för jag har gjort det innan.