Coops Matometer – en databas med information om mer än 400 000 måltider i Sverige – undersöker varje vecka vad människor i landet äter till vardags. Under maj månad valde 3 av 10 östgötar en lakto-ovovegterisk måltid – alltså en måltid utan kött, fågel, fisk och skaldjur. I hela landet är det Stockholm och Uppsala som äter mest vegetariskt.
Undersökningen visar att det är kvinnor, yngre personer och barnfamiljer som oftare väljer vegetariska måltider. De främsta orsakerna som anges till att välja bort kött är hänsyn till miljön och att det är hälsosamt. Undersökningen visar även att många svenskar vill äta mer vegetariskt än vad de gör idag.
På Trädgårdstorget trängs Linköpingsborna för att köpa frukt och grönt. Paret Erika Iwarsson och Sebastian Hugosson, 23, är inte vegetarianer, men äter vegetariskt då och då. Sebastians kompis blev vegetarian i år och Erika har flera kompisar som äter allt mer vegetariskt.
– Det kommer nog bli fler och fler som äter vegetariskt, säger de.