Det blev följden av ett beslut i kommunstyrelsen.
– Med samordnade varuleveranser tar Linköping ytterligare ett steg mot en grönare stad, säger kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP). Han var nöjd över att det som tidigare legat som ett budgetuppdrag nu blir verklighet.
Enkelt uttryckt handlar beslutet om att skapa en stor distributionscentral någonstans i Linköpings utkanter. Dit ska sedan alla varor till kommunens samtliga förvaltningar transporteras, lastas om och sedan levereras till de kommunala inrättningar som ska ha dem.
Mängden varor som dagligen passerar kommunen är stor och varor för över 200 miljoner kronor köps in varje år. Det rör sig om allt från papper och pennor till mat, blöjor och leksaker. Totalt blir det cirka 40 000 leveranser om året till drygt 350 verksamheter.
Men inte allt lämpar sig för den här typen av centralisering, enligt en av utredarna, Helena Kock Åström, miljöstrateg på kommunledningskontoret.
– Framför allt är det livsmedel och förbrukningsmaterial som passar bäst, sa hon.
Förutom klimatnyttan – som att koldioxidutsläppen kan minska med 100 ton på ett år – även om det var en lite osäker siffra – listades flera andra plusfaktorer. Ökad säkerhet vid skolor när trafiken minskar, var en. En annan rörde minskade partikelhalter i luften och en tredje att det kommer att bli enklare för mindre leverantörer att lägga anbud.
Ytterligare ett, enligt Hillerbrand, är att kommunen kan ställa krav på förnyelsebart bränsle i transportfordonens tankar.
Enligt moderaternas kommunalråd, Paul Lindvall, har det i andra kommuner också visat sig bli ett uppsving för närodlade livsmedel när varuleveranserna samordnats.
Tanken är också, enligt Nils Hillerbrand, att man ska få med kommunens bolag, förhoppningsvis också grannkommuner och inte minst region Östergötland, i den samordnade distributionen.
Kommunstyrelsen var helt enig i sitt beslut. Till och med så enig att flera av ledamöterna på båda sidor, ville – tämligen omedelbart – också diskutera när andra aktörer utöver de kommunala skulle kunna involveras. Det skulle kunna vara både restauranger och butiker, verksamheter som genererar många och tunga transporter.
Utredaren, Helena Kock Åström, fick dämpa ivern något med att det i så fall blir steg två.
Linköping är på intet sätt en pionjär i sammanhanget. Borlänge lär har varit först ut och i dag finns systemet, eller håller på att införas, i ett tjugotal kommuner. Norrköping är en av dem.
Enligt Helen Kock Åström är kostnaden för den samordnade varudistributionen än så länge svår att beräkna. Men någonstans mellan fem och sju miljoner är budet i dag.
Kommunen kommer inte själv att stå för transporterna, den tjänsten ska upphandlas och enligt planen ska den samordnade varudistributionen kunna vara igång 2018.