Totalt handlar det om en yta på 750 kvadratmeter, som Befab i dagarna rensar rent på mer eller mindre nedvissnade tulpaner.
Lökarna läggs kvar intill rabatterna - där det är fritt fram för var och en att förse sig för plantering på hemmaplan.
De rabatter det gäller finns i Biskopsparken, Domkyrkoparken och Drottningrondellen samt utanför teatern och stadsbiblioteket.
Det låter som resursslöseri att inte ta tillvara på lökarna - varför går det till på det här viset?
- Tulpanlökar är så billiga numera att det skulle bli tio gånger dyrare att ta upp dem torka dem, förvara dem över sommaren och plantera ut dem igen på hösten, enligt de uppgifter jag fått från växthusen i Trädgårdsföreningen som har hand om detta, säger stadsträdgårdsmästare Lotta Johansson.
Varierande prisDet pris kommunen betalar för tulpanerna är från en krona upp till 1:40 kronor per lök. Vårens tulpanblomning i Linköpings centrala rabatter kostar därmed runt 50 000 kronor.
Det betyder att det skulle kosta cirka 0,5 miljoner att återanvända dem - kan det vara möjligt?
- Jag anger inga siffror och vet inte om det kostar tio gånger eller åtta gånger mer. Men hanteringen skulle bli dyrare än att köpa nya lökar. Det låter kanske konstigt och förr när lökarna var dyrare och det fanns fler parkarbetare tog man vara på lökarna på ett annat sätt, men inte nu. Så här gör alla kommuner numera.
"Det går inte"Men kan inte lökarna ligga kvar i rabatterna, precis som man gör hemma?
- Det går inte i de rabatter där vi ska plantera ut sommarblommor. Alla tulpaner har inte vissnat och det måste bladen göra för att löken ska samla på sig så mycket näring som möjligt för att orka med att blomma igen. De kan inte vara kvar och vissna ner i sommarrabatterna. Dessutom är lökarna inte av sådan kvalitet att de ger så rik blomning igen. Det är inte säkert att det skulle se så bra ut våren därpå.
Läggs på högNär Befab i dagarna rensar bort tulpanlökarna från de offentliga rabatter, som snart ska prunka av sommarblommor, läggs tulpanlökar med blasten på hög vid sidan om rabatterna eller vid växthusen. Det har en del Linköpingsbor upptäckt. En del förfasar sig, andra plockar på sig.
Är det OK att folk tar för sig av tulpanlökar som ligger intill de rensade rabatterna?
- Ja, det är tillåtet och man får gärna prata med Befabs personal när de finns i närheten om vad man kan ta. Vi vill inte att folk springer omkring och rycker i rabatterna på eget bevåg, säger Lotta Johansson.
Omkring 160 000 lökväxter - som snödroppar, scilla, krokus, narcisser, påskliljor och i viss mån även tulpaner - har däremot planterats på platser där de får stå kvar år från år. Och förmerar sig på egen hand.