Den 13 maj 2023 besökte en hästägare en gård på landsbygden i Linköpings kommun. Hon hade lånat ut sin häst till den 45-åriga kvinnan. När ägaren fick se sin häst insåg hon omedelbart att den inte mådde bra.
– Vi bröt ihop när vi såg hästen och vi kontaktade veterinären som avlivade hästen eftersom den var i sådant dåligt skick, sade ägaren i förhör.
Enligt åklagaren hade 45-åringen utsatt hästen för lidande genom att underlåta att se till att hovarna skötts på rätt sätt. 45-åringen borde, enligt åtalet, ha sett till att hästen fick veterinärvård när den uppvisade tecken på ohälsa i form av dåligt hull, så kallat "pain face".
Det inträffade anmäldes till länsstyrelsen. Vid ett besök på den aktuella gården upptäckte personal från länsstyrelsen att ytterligare en häst – en ponny – var i dåligt skick. Ponnyn hade problem med hovarna och hade inte fått någon veterinärvård. Även ponnyn fick avlivas.
I januari i år dömde Linköpings tingsrätt kvinnan för grovt djurplågeri och djurplågeri. Domstolen skrev i domen att det av fotografier framgår "redan för en icke hästkunnig person" att det var något fel på hästarnas hovar. Straffet blev villkorlig dom och samhällstjänst i 200 timmar. Om fängelse hade valts som påföljd hade straffet blivit åtta månaders fängelse.
Länsstyrelsen i Östergötland har nu förbjudit kvinnan att ta hand om hovbärande djur. Myndigheten bedömer att hon saknar förmåga att ha hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen.