Enligt Svensk djursjukvårds branschorganisation saknas det nära 500 veterinärer i Sverige, varav 150 med specialistkompetens.
Anledningarna är flera.
Det finns inte tillräckligt många utbildningsplatser. Väldigt många har skaffat husdjur under pandemin. Arbetssituationen för veterinärer är tuff.
En studie gjord i Uppsala 2021, med drygt 500 veterinärer, vittnar om långa dagar, jour, psykisk ohälsa och hög sjukfrånvaro. Detta trots att merparten i grunden trivs med sitt arbete.
Arbetssituationen gör att många väljer andra veterinärinriktningar än djursjukvården.
Detta sammantaget gör att många kliniker under sommaren begränsar sina öppettider och en del tvingas stänga helt under en period. Det bekymmersamma läget kan få konsekvenser både för livsmedelsproducerande djur och sällskapsdjur
Pernilla Stridh, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland, uppmanar djurägare att söka vård i tid och vara beredd på längre väntetider samt att åka längre än man behövt göra tidigare. Det är klokt att kolla upp hur öppettiderna ser ut på olika kliniker och mottagningar, både i närområdet och längre bort.
– Det finns också flera veterinärkedjor och försäkringsbolag som via sina appar erbjuder telefonkontakt med en veterinär.
Hon vet av egen erfarenhet hur tuff arbetssituationen som veterinär på en djurklinik är.
– Förutom arbetssituationen, med stor veterinärbrist, har sociala medier tillkommit. Det är inte ovanligt att det startas drev mot enskilda veterinärer och kliniker som hängs ut. Kritik som man av sekretesskäl inte kan bemöta.
På grund av att hon utvecklade svår pälsdjursallergi var Pernilla Stridh tvungen att sluta sitt kliniska veterinärarbete och söka sig till en mer administrativ tjänst, även om hon fortfarande är ute på kontroller då och då.
– Men redan när jag slutade, 2010, var arbetsklimatet väldigt tufft.
Jägarvallens djursjukhus i Linköping (Anicura) behöver inte stänga helt någon period i sommar, men skickar ändå med en brasklapp.
– Vi kommer bara att kunna ta emot återbesök för uppföljningar, av djur som redan vårdats här, och akutfall, säger djurvårdare Helen Andersson.
Hon uppmanar alla djurägare att vara observanta på sitt djurs mående så att man söker vård i god tid. Under sommaren kan man behöva bege sig till ett annat län och om djuret då är svårt sjukt kan det gå så illa att det hinner dö på vägen.
– Om du känner ditt djur väl bör du ge akt på ett förändrat beteende. Om en kelig katt börjar dra sig undan, eller en normalt skygg katt plötsligt söker din närhet, är det signaler om att något inte står rätt till.
Ett vanligt tecken på att en katt mår dåligt är att den börjar kissa utanför sin låda.
Sveriges lantbruksuniversitet har fått i uppdrag av regeringen att öka antalet utbildningsplatser för veterinärer och djursjukskötare. Målet är att ytterligare 40 veterinärer och 20 djursjukskötare ska utbildas varje år. I dagsläget antas cirka 100 studenter till respektive utbildning varje år.
Men branschorganisationen tror inte att fler platser räcker för att mota bristen.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S), även ansvarig för landsbygdsfrågor, har öppnat för att det bör vara lättare för utländska veterinärer att arbeta i Sverige, det vill säga personer utanför EU- och EES-området.
I SVT:S Morgonstudion har näringsministern sagt att fler utbildningsplatser också kan vara en del, men att det inte är hela lösningen.