70 000 ålyngel släpptes ut i Stångån

På torsdagen släpptes 70 000 ålyngel ut i Stångån. "Det här är som konstgjord andning. Människans dårskap gör det till en nödvändighet", säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken.

Jakob Bergengren släpper ut några av ålynglen. I bakgrunden simmar Inger Åberg, som inte räds ålarna. "Ligger Saragassohavet hitåt?", hojtar hon.

Jakob Bergengren släpper ut några av ålynglen. I bakgrunden simmar Inger Åberg, som inte räds ålarna. "Ligger Saragassohavet hitåt?", hojtar hon.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2018-08-02 19:00

Varje år sätter Tekniska verken ut ål på en rad platser i regionen, som en viktig del i arbetet med att bevara ålbeståndet som är kraftigt hotat av såväl miljögifter, fiske som vattenkraft. Vid Johannelundsbadet fick 4 650 yngel ett nytt hem på torsdagsmorgonen.

Ålarna förökar sig i Sargassohavet, nordost om Kuba och Bahamas, och driver med Golfströmmen mot Europa. Ynglen som släpps ut i Stångån har skonsamt fångats upp i Storbritanniens flod Severn och fraktats till Sverige med flygplan. I Helsingborg har de legat i karantän, innan de transporterats med bil till Östergötland.

Anledningen till att man flyttar ålynglen är för att väldigt fåöverlever i trånga Severn. Men i Stångån trivs de. Här överlever betydligt fler. Och rovdjuren gör nytta för ån, eftersom de ser till att utjämna maktbalansen.

– Man kan undra varför ål, mygg och kanadagäss behövs. Svaret är biologisk mångfald, som vi måste bevara, säger Jakob Bergengren.

Richard Fordham arbetar som leverantör på Scandinavian Silver Eel. I snart 40 år har han arbetat med ål.

– Jag tror ändå att framtiden är ljus för ålen, i alla fall om alla Europas länder blir lika duktiga som Sverige på att hjälpa dem, säger Richard.

Efter cirka 20 år i Stångån försöker ålarna ta sig till Sargassohavet för att föröka sig, vilket är målet. Då är de tjocka som en handled. Men badsugna behöver inte oroa sig, ålarna är skygga och ofarliga. Linköpingsbon Inger Åberg frågar försynt om hon kan ta sig en simtur mitt i ålutsläppet. Hon och vännerna badar varje dag. Det är bra för hälsan. Förra året badade hon sista gången åttonde oktober.

– Några ålar skrämmer inte mig, säger hon och simmar i väg i sakta mak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om