70 övergångsställen bortai Linköping

Risken att skadas på obevakade övergångsställen har ökat, visar en undersökning som gjorts av Vägtrafikinspektionen. För att förbättra säkerheten har Linköping tagit bort 70 övergångsställen under de senaste åren.

LINKÖPING2004-05-28 08:37

Olycksutvecklingen har föranlett inspektionen att undersöka hur åtta utvalda kommuner, bland annat Linköping, arbetar för att förbättra trafiksäkerheten vid obevakade övergångsställen.

Genomgående för kommunerna är problemet med att de på grund av politiska beslut har svårt att veta vilka resurser de har att tillgå och att det därför är svårt att planera långsiktigt.

Inventering

I Linköping är alla övergångsställen inventerade enligt modellen i "Säkra gångpassagen" och inlagda i en databas. Kommunen har bland annat tagit bort 70 övergångsställen. Inga övergångsställen i 70-miljö finns kvar.

Någon systematisk långsiktig planering för åtgärder av övergångsställen finns inte i Linköping. Varje år budgeterar kommunen 600 000 kronor för olika åtgärder. Det som prioriteras är belysningsstandard, antal körfält och närhet till skola/dagis.

- Kunskapen om trafikreg-lerna är bra, men det finns tyvärr en allmän uppfattning att övergångsställen är synonymt med säkra passager. Dessutom råder ofta oklarhet vad som gäller vid korsande cykeltrafik, säger Björn Dagnert, som är chef för Linköpings kommuns gatuenhet.

Utformning

Kommunen har ambitionen att säkerställa samtliga övergångsställen som ännu inte blivit åtgärdade. Den fysiska utformningen på platsen ska avgöras i varje enskilt fall.

De kommuner som ingår i studien är förutom Linköping även Helsingborg, Göteborg, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Uppsala och Örebro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!