Det är Dagens Industri, som med hänvisning till medieuppgifter i Australien, rapporterar att ledare för en grupp aboriginer har anmält den svenska försvarskoncernen till det internationella samarbetsorganet OECD.
En skarpladdad luftvärnsrobot av modellen RBS 70 uppges ha hittats på ett område som tillhör den australiska ursprungsbefolkningen. Området kallas för Lake Hart West, cirka 40 kilometer väst om Woomera i de sydliga delarna av Australien.
Anmälaren påstår att Saab har försummat sin skyldighet att göra en så kallad ”human rights due diligence” vid försäljningen till den australiska försvarsmakten.
Den odetonerade luftvärnsroboten uppges ha hittats i januari förra året och blev kvar på platsen i över ett år. Den australiska försvarsmakten har inte kunnat förklara hur den 1,3 meter långa pjäsen blivit liggande i området, rapporterar, DI. Området har tidigare, med ursprungsbefolkningens godkännande, använts för att testa försvarsmateriel.
Saab hänvisar till att det är myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som ansvarar för bedömningar av mänskliga rättigheter kopplade till försvarsmateriel. Saab framhåller dessutom att företaget varken är ägare eller användare av roboten.
– Vi har tagit del av uppgifterna om att en produkt som vi levererat till Australien ska ha hittats på det här området. Australiska myndigheter publicerade nyligen en första bedömning i ärendet. Vi analyser nu den bedömningen och för en fortsatt dialog med de lokala myndigheterna för att avgöra eventuella vidare åtgärder. Eftersom myndigheternas analys fortfarande pågår har vi i nuläget inga ytterligare kommentarer i detta ärende, säger Mattias Rådström, Saabs presschef.
Dagens Industri rapporterar att OECD:s riktlinjer för multinationella företag är en så kallad "mjuk lag" som medlemsländer har förbundit sig att följa genom att inrätta en nationell kontaktpunkt dit intressenter kan anmäla företag som kan ha brutit mot riktlinjerna.
Anmälarens advokat, John Podgorelec, säger till australiska medier att ”Saab misslyckats med att genomföra en adekvat kundbesiktning som skulle kunna förhindrat att deras produkter kränker mänskliga rättigheter och integriteten hos kulturarv.”
OECD har rekommenderat Saab att inleda diskussioner med motparten.