- Kommer det in en patient och vi inte vet vad han har tagit så ringer vi, säger Urban Säfwenberg, verksamhetschef på akutkliniken i Linköping.
Från ett år till ett annat började telefonerna gå varma på Giftinformationscentralen. Frågorna kommer från sjukvården och handlar om de nya, ofta lagliga, drogerna köpta på nätet. År 2007 rörde cirka 250 frågor RC-droger, i dag är antalet uppe i över 550 frågor om året.
- I förhållande till andra droger så har det ökat markant och vi kommer inte ha någon nedgång i antalet frågor i år, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen.
"Håller vid liv"På akutkliniken på US i Linköping kommer det in flera förgiftade personer varje månad, av både lagliga och olagliga droger.
- Vi behöver inte alltid veta exakt vad det är för drog, vi håller kroppen vid liv så länge patienten är utslagen av giftet, säger Urban Säfwenberg.
Hans uppfattning är att RC-droger används av yngre människor i allt större utsträckning.
- Eftersom det är lagligt tror jag att folk experimenterar mer även utanför de hårt belastade grupperna, säger Urban Säfwenberg.
De som får sjukvård går det oftast bra för, men det är dem som blir medvetslösa på egen hand som det kan gå riktigt illa för.
- Får man en överdos, ligger i sängen och tungan faller bak så kvävs man utan att vakna, säger Urban Säfwenberg.
Läs mer i torsdagens upplaga av Östgöta Correspondenten.