I tio år har Ekdunge-skolan i Tallboda jobbat med ålders-integrerade klasser. Frågan är om det blir en fortsättning i höst.
-- Stora förändringar i elevantalet gör att vi måste se över hela vår organisation. Det är inte givet att vi har kvar åldersblandade klasser, säger Anita Borg, Ekdungeskolans rektor sedan knappt två år tillbaka.
Den 8 januari 1996 invigdes den nybyggda lågstadie-skolan i Tallboda av dåvarande skolminister Ylva Johansson (s).
I går hölls tioårskalas på Ekdungeskolan. Utan ministerbesök men med ett bejublat framträdande av skånska musikduon Tuta & Kör i gymnastiksalen.
Efteråt bjöds skolans 177 elever, de 25 i personalen och speciellt inbjudna gäster -- som förre rektorn Jörgen Andersson -- på tårt- kalas.
Bakom festligheterna stod lärarna Anna-Lena Westermark, Kerstin Fornander, Gunilla Cratz, Lisbeth Pettersson, Marita Leidermark och Rose-Marie Sturesson. Alla sex har jobbat på Ekdungeskolan sedan starten.
Ända från början har Ekdungeskolan valt bort den traditionella åldersindelningen där ettor går tillsammans med ettor och treor tillsammans med treor.
I stället delas eleverna upp på tre avdelningar (blått, rött och gult) där 7--9-åringarna har delar av undervisningen, tillsammans. Även sexåringarna i förskoleklasserna är involverade i detta sätt att arbeta.
Enligt Anita Borg finns flera fördelar med en åldersblandad organisation.
-- Det här sättet gör det lättare att få jämna grupper vid in- och utflyttning. Det har även pedagogiska fördelar. Barnen lär av varandra.
Men det finns även nackdelar.
-- Det kan vara ganska få elever i samma åldersklass, vilket gör det svårare att hitta jämnåriga kompisar, säger Anita Borg.
Från föräldrahåll har det under året ständigt hörts kritiska röster mot den metodik Ekdungeskolan och systerskolan Tallbodaskolan (mellanstadiet) arbetar efter.
Föräldragrupper har framfört oro för att Tallbodaeleverna får sämre kunskaper med sig till högstadiet än de elever som går i traditionella klasser. Det har även handlat om kritik mot bristande valfrihet eftersom det inte finns några andra skolor att välja på i Tallboda för den som inte uppskattar den åldersblandade organisationen.
-- Jag vet att det finns kritiska föräldrar. Men det är snarare så att kritiken minskat än ökat med åren. Och det finns inga som helst belägg för att det är så att Tallbodabarnen klarar sig sämre senare i sin skolgång på grund av vår organisation, kommenterar Anita Borg.
Och det är inte föräldraprotester som gör att de åldersblandade klassernas saga snart kan vara all.
-- I år tog vi emot 54 sexåringar. I höst blir det bara 29. Det innebär att vi måste se över hela organisationen nu i vår. I de diskussionerna ska även Tallbodaskolans rektor vara med, säger Anita Borg.
Även om antalet sexåringar i höst är få ser tillväxtprognosen för Tallboda, och därmed också för Ekdungeskolan, mycket god ut framöver med mängder av pågående och planerade bostadsbyggen.
Ekdungeskolan har kapacitet att ta emot fler elever än dagens knappt 180. Men inte särskilt många fler, enligt Anita Borg.
-- Som mest har vi haft 240 elever. Men då var det för trångt. Det skulle inte fungera i dag. Vi har för få grupprum och en del av lokalerna som förut användes för undervisning är i dag expeditionslokaler.
ekdungeskolan