Äldre blir tryggare med Ipad

Med teknikens hjälp ska äldre kunna leva mera självständigt och tryggare. Både hemma och borta. Linköping ska vara ledande på det här området redan 2020.

Både trygghet och självständighet för äldre kommer att öka med ny teknik är förhoppningen.

Både trygghet och självständighet för äldre kommer att öka med ny teknik är förhoppningen.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2016-09-27 20:00

Trygghetslarm, rörelsevakter, dörrlarm, ledbelysning eller sensorer som varnar om det är blött på golvet eller i sängen. Varför inte ett skypesamtal till anhöriga som bor långt borta, eller ett "digitalt" besök från Hemtjänsten via en Ipad. Det här är bara några exempel på vad man kan använda tekniken till inom omsorgsområdet.

Teknik för välfärd

Nu genomför äldrenämnden en satsning på det man kallar välfärdstekniker. Fram till 2018 ska några utvalda äldreboenden – kommunala och privata – införa olika sorters teknik och utveckla både dessa och sätten att arbeta med dem. Målet är att Linköping ska vara bästa teknikkommunen för äldre, och det redan 2020.

Äldrenämndens ordförande Mikael Sanfridsson (S) säger att satsningen kommer att innebära nya möjligheter för att öka tryggheten för den äldre och anhöriga.

– Men det handlar inte om att vi ska dra ner på personal. Tvärtom så satsar vi på ökad bemanning, säger han.

Elva miljoner kommer satsningen att kosta fram till 2018. Det är pengar som finns i nämndens budget.

Sandrinoparken, Åleryd, servicehusen Vikingstad, Trädgårn och Linghem är de första vårdboendena där testningen ska genomföras. Telia är samarbetspartner och ska vara med och utveckla olika lösningar. Fördelen för dem med projektet är att de får tillgång till ett område – i det här fallet äldreomsorgen – i stor skala och kan arbeta med olika tekniska lösningar utifrån vad brukarna behöver eller önskar sig. Ett arbete där siktet också är inställt på användare i framtiden. En nödvändighet eftersom de äldre blir mer och mer dator- och teknikvana, konstaterar Niklas Sundler, Telia.

Ny upphandling

Om det blir Telia som får den slutliga uppdraget är däremot inte alls säkert, enligt omsorgsförvaltningens IT-chef John Fristedt.

– Nej, det ska upphandlas på vanligt vis efter den här perioden. Det finns många aktörer på marknaden. Telia har inte heller allt det vi frågar efter, säger han.

Enhetschefer inom äldreomsorgen välkomnar den här satsningen.

Det här behövs verkligen, konstaterar Susanne Sundström, enhetschef på Attendo. Kollegerna Inga Micko och Anna-Carin Lindström, båda enhetschefer inom Leanlink håller med.

– När hela omvärlden utvecklas så måste vi inom omsorgen också hänga med, det är självklart, säger Inga Micko.

Susanne Sundström konstaterar att mycket teknik redan efterfrågas av de äldre, som wifi och Internet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om