-- Ofta gäller det att fatta snabba beslut, och därför bör det inte finnas något i vägmiljön som kan missförstås av trafikanten, säger forskaren Per Henriksson på Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, i Linköping.
I en studie presenteras olika åtgärder för att förbättra trafiken för äldre förare, en grupp som förväntas öka kraftigt i framtiden.
Andelen äldre, 65 plus, av befolkningen kommer att fördubblas från cirka 15 procent år 2000 till cirka 30 procent är 2050.
Äldre bilförare är inte inblandade i fler olyckor än medelålders förare.
Däremot visar analyser att risken för förare och passagerare att skadas eller dödas när en olycka inträffar ökar med ökad ålder.
Och det beror på att människans skörhet, det vill säga risken att skadas vid yttre våld, ökar med åldern.
-- En trafikmiljö som är designad för äldre utesluter ingen, och är bra för alla trafikanter. Den egna bilen fyller en viktig funktion för äldre, och här måste samhället se till att de kan klara de flesta av sina transporter själva.
Det finns flera åtgärder som kan göras för att förbättra trafikmiljön och trafiksäkerheten, exempelvis att i god tid förvarna om vilka vägval som finns i en korsning, och anlägga separata körfält för vänstersvängande fordon.
Belysning är också viktig för trafiksäkerheten, särskilt i mörkertrafiken.
Störande ljuskällor utmed vägen, exempelvis bländande armaturer, försvårar bilkörningen.
Bilföraren ska också ha möjlighet att upptäcka och avläsa vägmärken, vägmarkeringar och trafiksignaler i god tid.