Korttidsvården har fått många klagomål i flera år, men förra året minskade de. Utförarna har satsat på förbättringar.
– Kanske är det därför kritiken har minskat, säger Mikael Sanfridson (S) som är ordförande i äldrenämnden. Sjuksköterskeresursen har ökats och en värdinnefunktion har inrättats.
Äldreombudsmannen fortsätter dock att särskilt titta på korttidsvården i sin rapport för förra året. Här finns fortsatta möjligheter till förbättringar.
Antalet klagomål till äldreomsorgen minskade med 15 procent, från 131 år 2015 till 111 förra året. Det är samma områden som tidigare som får mest klagomål: bemötande, genomförandeplan och kontaktperson; sjukvård och rehabilitering samt kontinuitet, bemanning och arbetsledning.
– På servicehusen handlar klagomålen till stor del om bristande kontinuitet, säger Mikael Sanfridson.
Mycket olika personal, alltså.
– Vi har redan börjat samordna verksamheten på servicehusen, och det tror jag kommer att minska kritiken, säger Mikael Sanfridson.
Hälften av vårdboendena i Linköping har inte fått några klagomål alls. På servicehusen har över hälften av utförarna inte fått några klagomål.
I Linköping bor 27 000 personer över 65 år. Av dem får omkring 5 000 någon form av hjälp och omsorg genom äldreomsorgen. Totalt görs 900 000 insatser för de äldre varje år, och då räknas varje gång någon omsorgspersonal gör något för en brukare.
– Omsorgspersonalen får mycket uppskattning, säger Mikael Sanfridson. Även när kritiken gäller låg bemanning eller dålig personalkontinutet så säger många att omsorgspersonalen gör ett fantastiskt arbete.